Arendalsuka er i gang. Programmet er tettere enn noen gang. I år er det sågar flust med temaer som bør interessere oss i TU. Som en start ble vi "bondefanget" av Tekna, som ville ha en introduksjon av spørsmål rundt hvilke spørsmål vi kommer til å stille når vi ser tilbake på verden i 2030. Hva vil ha skjedd når vi kommer dit? Og hvordan betrakter vi våre valg da? Spørsmålene var tenkt stilt til vår statsminister.
Innfallsvinkelen er interessant. Og trigger fantasien. Både på det kuriøse og det humoristiske. Men alt med en undertone av at vi nå står overfor noen betydelige valg.
Kommer vi til å klare overgangen til et bærekraftig samfunn? Klarer vi å opprettholde velferdssamfunnet? Hva med klima og miljø – som de unge er spesielt opptatt av.
Kanskje kommer vi til å stille oss spørsmål av typen:
- «Store deler av kortbanenettet i Nord-Norge flyr nå hybrid eller helelektrisk? Når tok du din første helelektriske flytur?»
- «Regjeringen har inngått en avtale med ambassadene i Oslo om å dele limousinpark etter Uber-modellen. Hvordan funker det i praksis?»
- «Equinor har nylig åpnet verdens mest effektive vindpark i Finnmark. Parken er basert på verdens største turbiner – den såkalte «Erna-serien» - og produserer hydrogen for verdensmarkedet. Hvor går veien videre nå?»
- «Du har erstattet helseministeren med en robot basert på IBMs Watson. Det ser ut til å fungere utmerket. Har det vært episoder underveis som du ikke vil fortelle om?»
- «Arbeiderpartiet har blitt erstattet med en app basert på maskinlæring. De har stabilisert - og til og med økt - oppslutningen. Kommer Høyre til å følge på?»
- «Vi har nettopp fått leveranse av våre nye stridsvogner, som ble bestilt for mer enn 10 år siden. Russiske militære samles ved grensen, drikker vodka og «danser kossak» mens de peker og ler. Hvor lur var egentlig den investeringen?»
- «Skatt fra Google og Facebook dekker nå opp for fallet i inntekter fra den dalende petroleumsnæringen. Hva sa du egentlig til sjefene i Google og FB får å få det til?»
- «Ingen stortingsrepresentanter kjører lenger egen bil. Det går rykter om at regjeringen vil gjøre stortingsgarasjen om til datasenter for alle norske helsedata. Kan du bekrefte? At Helse-Norge ENDELIG digitaliseres?»
- «Til tross for inngående etterforskning og kartlegging har det ikke lykkes myndighetene å finne de 47 dieselbilene som fortsatt finnes i Bygde-Norge. Er ikke dette regjeringens ansvar?»
- «Hva tenker du om de 30 riggene som fortsatt ligger i Nordsjøen? De har jo blitt kamuflert slik at de ikke sees fra fly, men det internasjonale samfunnet vet jo at de eksisterer - og kritikken hagler. Hva tenker du?»
Spekulativt og søkt, kanskje. Men vi kommer garantert til å tenke tilbake. Hvilke spørsmål kommer du til å stille i 2030?