Hvilken teknologiske nyvinning har imponert deg den siste tiden? Har du selv lagt gullegget, eller vært med på å løse et problem som får betydning for teknologi og samfunn?
Send oss forslag til kandidater, sammen med en god begrunnelse og en kort beskrivelse til tormod.haugstad@tu.no.
Ny konferanse
For fjortende gang deler Teknisk Ukeblad ut sin årlige teknologipris. I fjor fikk daværende Teknologibragden følge av to nye priser, Årets teknologileder og Årets hederspris. Disse to prisene blir også delt ut i år, samtidig som Teknologibragden døpes om til Norwegian Tech Award.
Nytt av året er en ny konferanse, Norwegian Tech Awards, som avholdes samtidig med prisutdelingen 15. oktober i Oslo Kongressenter. Les mer om konferansen nedenfor.
Norwegian Tech Award skal gis til en god ingeniørmessig løsning, prosjekt eller gjennombrudd på et teknologisk eller samfunnsmessig problem i Norge. Prosjektet bør være konkret og igangsatt, men ikke nødvendigvis fullført.
Fjorårets nominerte: En av disse blir årets teknologibragd
Nytt navn
I fjor gikk Teknologibragden til NTNU-professor Alf Inge Wang, for sitt arbeid med spillbasert læring gjennom selskapet Mobitroll og læringsapplikasjonen Kahoot! som i dag brukes av mange hundretusener av mennesker verden over.
– Vi vil ha lesernes forslag til kandidater som har fått til noe spennende, gjerne utradisjonelt. Det må ikke nødvendigvis være et kjempestort prosjekt. Kahoot! er for eksempel er et e-lærings- og softwareprosjekt, men som har fått betydning for veldig mange, sier Jan M. Moberg, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Teknisk Ukeblad Media.
Dersom kandidatprosjektet i tillegg har vist seg å være lønnsomt, er dette også et pluss.
– Men vi er åpne for å bli overrasket. Det er viktig, sier Moberg.
Interaktivt spill endret læresituasjonen: Sjokkert og glad vinner av Teknologibragden
Ny konferanse
I fjor var Teknologibragden et lukket arrangement. I år kan publikum delta på prisutdelingen, i forbindelse med konferansen Norwegian Tech Awards, som arrangeres i samarbeid med Teknisk Ukeblads eiere, Nito, Tekna og Polyteknisk forening.
Temaet for konferansen er hvordan teknologi kan bidra til å løse utfordringer i framtiden.
– Det er lite fokus på hvordan teknologen kan bidra til å løse problemer i samfunnet. Vi har store, kommende utfordringer innen klima, energi, helse, miljø og sikkerhet. Hvis vi skal opprettholde vår levestandard og ha så gode sosiale ordninger som vi har i Norge, er det teknologi, teknologisk utvikling og det å ligge i front som er nøkkelen. Det skal vi, sammen med eierne våre, bidra til å synliggjøre, sier Moberg.
Endrer verden: 10 teknologier for framtiden
Framtidens utfordringer
I tillegg til Moberg, skal blant annet astrofysiker Erik Newth, IKT Norge-direktør Torgeir Waterhouse, nanoteknologi-professor Maria Strømme og Cathrine Barth i Halogen holde foredrag.
– Eierne av Teknisk Ukeblad, Tekna, Nito og Polyteknisk forening har cirka 150.000 teknologer og ingeniører i ryggen med en unik kompetanse til å løse både Norges og verdens framtidige utfordringer. Med Norwegian Tech Award ønsker vi å vise hvordan denne kompetansen kan brukes for å skape en bærekraftig framtid, sier generalsekretær i Nito, Steinar Sørlie.
– Det er viktig for oss å få synliggjort betydningen av realfag og teknologi for å løse samfunnets utfordringer. Derfor er Tech Award 2015 en viktig arena for å få synliggjort de menneskene som står i fremste rekke på teknologiens vegne, sier Teknas generalsekretær, Ivar Horneland Kristensen.
Les også: TU Media kjøper Mediehuset TEK
Teknologene ut i lyset
Hovedprisen, samt prisene for Årets Teknologileder og Årets hederspris deles ut nettopp for å vise hva ingeniørene og teknologene kan bidra med.
– I fjor fikk Svenn-Tore Larsen i Nordic Semiconductor prisen. Det er mange gode teknologiledere der ute som har fått til mye. Vår oppgave er å få dem fram i lyset. Alt for ofte er det økonomer, jurister og samfunnsvitere som er i søkelyset, påpeker Moberg.
Sivilingeniør, romfartsekspert og teknologiformidler Erik Tandberg fikk Årets hederspris i fjor.
– Mange nordmenn har gjort mye for å fremme teknologi i Norge. De må vi få på kartet. Det er mange å ta av, sier Moberg.
Årets hederspris 2014: Han innførte du-formen på NRK
Nytt navn
– For noen år tilbake ble Teknisk Ukeblads pris omdøpt fra Ingeniørbragden til Teknologibragden. I år skjer det igjen et navnebytte. Er det noen forskjell på nye Norwegian Tech Award og de forrige prisene?
– Nei, utmerkelsen er den samme. Vi endrer navn rett og slett fordi mange ønsker å bruke diplomet og utmerkelsen i utlandet. Fjorårets vinner Kahoot! jobber internasjonalt. Det gjør nesten alle andre også. Vi endrer navnet til Norwegian Tech Award for å gjøre det enklere for vinneren å bruke prisen når de markedsfører seg ute, sier markedssjef i Teknisk Ukeblad, Rune Åse.
Det er allerede mulig å melde seg på Norwegian Tech Awards. Det kan du gjøre her.
Kandidater til hovedprisen Norwegian Tech Award må sendes senest 15. september.