BYGG

Hvis Bærum kommune sier ja, kan dette bli Norges første skyskraper

Det kommer til å bli bra utsikt fra takterassen på Norges høyeste bygning, hvis Kjell Inge Røkke får Bærum kommune med på byggeplanene sine.
Det kommer til å bli bra utsikt fra takterassen på Norges høyeste bygning, hvis Kjell Inge Røkke får Bærum kommune med på byggeplanene sine. Ill: REV Ocean
9. okt. 2018 - 15:00

I dag lanserte Aker-eide FP Eiendom planene for det rundt 60 etasjer høye bygget «Det store blå» som er tegnet av den svenske arkitekten Gert Wingårdh, skriver Budstikka.

Wingårdh gikk vinnende ut av en nordisk arkitektkonkurranse. Bygget skal ha en assosiasjon til et fyrtårn.

Planen er at skyskraperen skal være hovedkvarter for REV Ocean, et verdensledende havsenter, på Fornebu.

En modell av den 200m høye bygningen til Kjell Inge Røkke som skal en gang skal huse World Ocean Headquarters (WOH), et verdensledende havsenter, på Fornebu.  <i>Foto:  Junge, Heiko</i>
En modell av den 200m høye bygningen til Kjell Inge Røkke som skal en gang skal huse World Ocean Headquarters (WOH), et verdensledende havsenter, på Fornebu.  Foto:  Junge, Heiko

Modellen av skyskraperen, som blir 80 meter høyere enn Oslo Plaza om den blir virkeliggjort, kom i all hemmelighet fra Kina før helgen og ble montert opp i Fornebuporten søndag.

– Målet med dette bygget er at Norge tar posisjonen som verdens ledende havnasjon i sterk konkurranse med mange andre land, sier Torstein Storækre i FP Eiendom. 

Verdens første skipstunnel kan være ferdig i 2030 dersom dagnes tidslinje følges. Skip på opptil 20.000 bruttotonn kan seile gjennom den 1,7 kilometer lange tunnelen.
Les også

Stad skipstunnel legges snart ut på anbud

Et «Verdenshavenes hovedkvarter» på Fornebu skal etter planen huse et stort antall norske og internasjonale forskere og byråkrater, gründere og bedrifter, ikke-statlige organisasjoner (NGOer) og finansaktører, og ledes av tidligere WWF-sjef Nina Jensen, som nå er sjef for forsknings- og ekspedisjonsskipet REV Ocean.

Tomten og finansieringen er klar. Det som da står igjen er godkjenning fra myndighetene i Bærum.

Mange partnere

REV Ocean skriver i en pressemelding etter lanseringen av byggeplanene, at de sammen med Handelshøyskolen BI og andre aktører vil arbeide med byggets konsept og innhold.

Ledene organisasjoner internasjonalt og nasjonalt, som FN ved IOC
(UNESCO) og FN Miljø, Havforskningsinstituttet i Bergen, Norsk polarinstituttet i Tromsø, WWF, Handelshøyskolen BI, Subsea Valley med flere, har allerede bekreftet at de støtter opp om WOH, skriver REV Ocean.

Vega II ble opprinnelig bygget ved Fosen Mekaniske som seismikkskip. Nå er det bygget om ved Green yard Kleven til kabellegging og reparasjonsvirksomhet for NTTWEM i Japan.
Les også

Skal spare 4500 tonn CO2: Gjenbruker offshoreskip for andre gang


– Ambisjonen er at havsenteret skal samle den kompetanseklyngen som allerede finnes innenfor havområdet i regionen, sammen med ledende kompetansemiljøer nasjonalt og globalt. Målet er å utvikle innovative løsninger og nye forretningsmodeller som skal sikre et bærekraftig hav og bærekraftige havnæringer, sier professor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI, i følge pressemeldingen.

Statsminister Erna Solberg, konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker (th) og administrerende direktør Nina Jensen i REV Ocean ser på en modell av den 200m høye bygningen til Kjell Inge Røkke som skal en gang skal huse World Ocean Headquarters (WOH), et verdensledende havsenter, på Fornebu. <i>Foto:  Heiko Junge / NTB scanpix</i>
Statsminister Erna Solberg, konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker (th) og administrerende direktør Nina Jensen i REV Ocean ser på en modell av den 200m høye bygningen til Kjell Inge Røkke som skal en gang skal huse World Ocean Headquarters (WOH), et verdensledende havsenter, på Fornebu. Foto:  Heiko Junge / NTB scanpix
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.