FEVIK: Nord-Europas teknologidirektør for det amerikanske aluminiumsselskapet Alcoa, Ketil Rye, ser flere utfordringer for aluminiumsindustrien i Norge.
Blant annet er det to ting som peker seg ut, ifølge Rye. Det er klimaavgifter i Europa og det er en sterk norsk krone.
Rye holdt mandag innlegg på Prosin-konferansen i Fevik. Der viste han først til et bilde fra Mosjøen i 1973, der et lag av gul smog lå tett over byen.
– Verdens reneste industri
– Sånn går det ikke an å holde på, sa han om hvordan Alcoa hadde forurenset byen på 70-tallet. Han viste deretter til et bilde, tatt langt mer nylig.
– Jeg vil si at i dag er dette verdens reneste prosessindustri. I tillegg hadde vi i 2012 null skader, vi har doblet produksjonen siden 1980, utslippene er redusert kraftig og produksjonen har økt. Det har vært en fantastisk utvikling de siste tiårene, sier Rye.
Alcoa, som på verdensbasis har 61.000 ansatte i 30 land, holder til to steder i Norge: Mosjøen og Lista. Men direktøren sier at det er utfordringer i Norge.
– Vi har fremdeles ambisiøse mål, som går på klima, energi, avfall, vann, og en rekke andre ting. Men hvis vi ser kun i Norge og hva slags muligheter vi har her, så ser vi både utfordringer og fordeler, sier han, og forklarer.
Les også: Miljøbedrifter er minst like produktive som andre bedrifter
Sterk krone stor trussel
– Hvis vi blir belastet med klimaavgifter i Europa, vil andre land som ikke bryr seg om sånt ta over. Det vil bli en mulig konkurransevridning i vår disfavør. Men enda verre er det med den svært sterke krona. Hvis vi både kjøper og selger på verdensmarkedet, så vil det si at vi er nødt til å være dobbelt så produktive. Dette er en kjempeutfordring, sa han på Prosin-konferansen.
– Men hvis vi forvalter det vi har på en riktig måte, så er det en del positive aspekter i Norge. Vi har høy produktivitet, og vi har et stabilt samfunn. Det er viktige ting. Vi har også en ansvarlighet i ansettelsesforholdene som går begge veier. Det er en kultur for den ansatte å ta vare på sin bedrift, og vi har ansvarlige bedrifter. Det er en veldig styrke. Det er også mulighet for et kraftoverskudd, og mulighet for konkurransedyktige kraftpriser. Om dette slår til, er det mulig at vi kan satse i Norge.
Les også: Rekker ikke bunkre i Norge, sender 10 lastebiler med LNG til Danmark hver uke
Teknologi i bunn
Rye forklarte videre at teknologi er det helt sentrale for at Alcoa kan komme seg videre.
– For å få dette til, må vi ha en teknologibase i bunn. Hvis vi skal investere, så må vi kunne operere den godt. Da er eieren interessert. En annen ting som er viktig, er rammevilkår i landet. En stor internasjonal eier går ikke inn med risiko for kapitalen sin, i et land som ikke er stabilt. Om vi så får en investering, så må vi ha teknisk kompetanse på høyt nivå. Det er veldig enkelt å drive god teknologi elendig. Men det er også mulig å drive dårlig teknologi bra. Poenget er at vi må drive teknologien godt. Det er fundamentet vårt, påpeker han.
– Vi må stadig vende steiner. Det er stadig en ny mark under steinene vi snur. Det går rett og slett ikke an å gjøre alt på en gang. Utvikling er en gradvis prosess.
Les også:
Flere skip flagges hjem til Norge
Her er tallene som viser at norske verft er billigere enn asiatiske