ARBEIDSRETT

Permittert? Se regnestykkene: Dette får du i dagpenger med de nye reglene

Nitos advokater har beregnet hvor mye permitterte får i dagpenger ut i fra tre ulike inntekstnivåer. Se opptak av Nitos livesending på Karriere360°.

Sendingen starter cirka 06.55 minutter inn i opptaket.
29. mars 2020 - 21:48

Sist fredag svarte Nitos arbeidsrett-eksperter ingeniører direkte på arbeidsrettslige spørsmål om koronakrisen. Ingeniør-foreningen har så stor pågang fra ansatte som har fått eller er i ferd med å få hverdagen snudd opp ned, at de i ukene framover vil sende ukentlige spørsmål-sendinger direkte med deres arbeidsrett-eksperter. Opptaket fra fredag formiddag kan du se over.

Denne gangen stod flere nye regelendringer på dagsordenen. 

– Det har kommet endringer for omsorgsdager og fordeling av disse. Dagpengesatsene er også endret, nå får man litt mer enn tidligere. Mange av de som blir permittert nå har aldri opplevd å måtte søke om dagpenger, så her er informasjonsbehovet stort, sier Nito-advokat Fredrik Skyberg til Karriere360 i forkant av sendingen.

Det som er nytt nå er blant annet at minimumskravene for hvem som kan motta dagpenger er senket. Man får også noe mer i dagpenger enn tidligere. Før fikk man 62,4 prosent av dagpengegrunnlaget, nå er dette økt til 80 prosent av 3G (cirka 300.000), deretter 62,4 prosent opp til 6G (cirka 600.000).

Nito har regnet på hva alle de nye reglene vil bety for utbetalingene for folk med ulikt inntektsnivå. 

Dagpengeberegninger for ansatte med 500.000 i årslønn. <i>Foto:  Nito</i>
Dagpengeberegninger for ansatte med 500.000 i årslønn. Foto:  Nito

Det grønne scenariet viser dagpengenivået med de gamle reglene, det blå scenariet viser effekten på utbetalingene med dagens regelverk.

Regjeringen har blant annet fjernet tre ventedager etter at arbeidsgiverperioden har gått ut, slik at permitterte går over på dagpenger litt raskere enn før. 

Dagpengeberegninger for ansatte med 750.000 i årslønn. <i>Foto:  Nito</i>
Dagpengeberegninger for ansatte med 750.000 i årslønn. Foto:  Nito

Beregningene viser at man går betydelig ned i inntekt om man blir permittert, men de nye reglene sikrer en noe høyere inntekt enn man ville fått på dagpenger før koronakrisen.

De som vil merke det aller mest, er de med høy inntekt:

Dagpengeberegninger for ansatte med 1 million i årslønn. <i>Foto:  Nito</i>
Dagpengeberegninger for ansatte med 1 million i årslønn. Foto:  Nito

Nito får mange av de samme spørsmålene om igjen og om igjen, blant annet om fristene som gjelder for permitteringsvarsel. Disse reglene tok de også opp igjen under livesendingen fredag morgen.

Varslingsfristen ved permitteringer (minst 14 dager), situasjonen for studenter som ikke får dagpenger, og hva som skjer med pensjonen når man blir permittert, er temaer som diskuteres i opptaket.

Advokatene forteller alt man må passe på å gjøre dersom man er blitt permittert, for å sikre at dagpengeutbetalingene kommer så raskt som mulig.

Nito-advokat Kirsten Rydne og pensjonsekspert Arild Hølland var tilstede, i tillegg til Fredrik Skyberg, samt Nito-president Trond Markussen.

– Vi får svært mange henvendelser knyttet til permitteringer på grunn av koronakrisen. Mange bedrifter ønsker å permittere med to dagers varsel, og tror dette er en regel som er innført nå, men dette er ikke en ny regel. Det er mye korte frister, tillitsvalgte rekker ofte knapt å ringe oss før de går inn i møtene, forteller Skyberg. 

Ønsker du å stille spørsmål til Nitos eksperter kan du maile disse til livestream@nito.no 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.