Neste år satser HP Norge på å bygge et lenge planlagt grønt datasenter.
- Det meste er på plass med planleggingen, og vi har bestemt oss for hvor det skal ligge, sier administrerende direktør Eivind Roald.
Men han vil ikke ut med hvor dette stedet er. Les videre og kom med tips om egnede plasser.
Energigjerrig
- Dette blir landets grønneste datahall, lover HP-sjefen. Foreløpig kan han ikke si noe om hvor grønt det blir - altså hvor lite energi det vil bruke.
- Men vi snakker om neste generasjons senter, der vi skal utnytte norske fordeler med fjell og fjord, sier Roald.
Spenges i fjell
Det betyr at senteret skal bygges i en eksisterende eller nysprengt fjellhall med sval temperatur og kjøles med sjøvann. Dagens datasentra krever mye energi til å drives og å kjøles. Sjøvann og fjell reduserer energibruk og -kostnader.
Disse planene har ingen forbindelse med det statsstøttede prosjektet ved Måløy, der man vurderer å bygge store datasentra i ledige ganger i Lefdal gruver.
Les mer om dette her: Norge skal bli datasupermakt
Cloud
Hensikten med satsingen er å lokke kunder til å sette bort flere av sine it-funksjoner. HP har satset stadig sterkere på it-tjenester etter som det er blitt vanskeligere å leve av maskinaresalg alene. Cloud computing - tjenester fra nettskyen - kommer til å veie tungt fremover.
- Det kan også være aktuelt å ha et slikt senter som en speiling av andre sentra, sier HP-sjefen. Selskapet har nylig bygget et senter for Ericsson i Stockholm, som har behov for en backup av det litt romslige slaget.
Fylles opp
- Og det begynner å bli fullt i de andre hallene våre, som i Helsinki, sier Roald. Det er i første rekke det norske og det nordiske markedet som skal betjenes med det grønne senteret.
Container
Selve serversamlingen skal bygges i en 40 fots container, en såkalt pod, som pakkes med 3000 servere. Pod’en plasseres deretter i hallen.
- Et annet alternativ er å bygge tradisjonelt, på stedet, sier Roald.
"Der tre linjer krysses"
Men hvor hallen skal bygges er en hemmelighet.
- Det blir et sted der det er god tilgang på telkomlinjer. Faktisk er det et krysningspunkt mellom tre linjer i stamnettet, røper Roald.
Vet du hvilke steder som kan være aktuelle? Kom gjerne med tips i kommentarfeltet nedenfor.