Maskinsyn er en kamerasensor-teknikk som brukes for å lære bl.a. roboter å utføre og holde oppsyn med prosesser.
Professor Pawan Sinha ved MIT (Massachusetts Institute of Technology) har en artig beskrivelse av hva menneskesyn er:
- Tenk deg et maratonløp over en av broene I New York, sier hun. - Du ser skarpt lederens ansikt men kan også sikte deg inn på den aller bakerste. Egentlig er ansiktet da bare en flekk, men du ser at det er et ansikt. Hvordan? Fordi hjernen har lært seg å gjenkjenne selv svært uskarpe objekt.
- Poenget er at hjernen ser vedhenget til flekken som en kropp, og logisk slutter at kroppen trones av et hode, et ansikt. Det finnes med andre ord en "krets" i hjernen, som bruker sammenhenger for å analysere selv meget uskarpe bilder. Denne meget avanserte kretsen vil vi svært gjerne avsløre og kopiere inn i et fuzzy logic dataprogram, sier hun.
Professor Sinha og kolleger tester akkurat nå hvordan hjernen oppfatter flekken i alle slags sammenhenger, som bare en flekk, som en flekk på en uskarp kropp, som en flekk nedenfor torso, og så videre. Samtidig måles den aktive delen av hjernen (Fusiform Face Area, FFA) med magnetisk resonanse for å kartlegge den nevrologiske responsen i hvert betraktningstilfelle.