I USA har myndigehtene i San Fransisco ønsket å innføre merking av alle mobiltelefoner som selges. De ønsket å oppgi SAR-verdien på alle telefoner som selges i byen. Tanken var å forbrukerne enkel tilgang til denne informasjonen.
CTIA, mobilbransjens organisasjon i USA, mente at dette var en dårlig idé, og saksøkte like godt San Fransiscos myndigheter. Og nå utsettes innføringen av forslaget, og trolig blir det en mye mindre omfattende lov som innføres til slutt.
Grunnen til CTIAs motstand er at de mener at strålingen ikke utgjør noen helsefare, men også at SAR-verdi slett ikke er noen god måte å avgjøre hvor mye en mobiltelefon stråler.
SAR er en topp
SAR-verdien som oppgis er nemlig kun den høyeste målte strålingen etter at en rekke tester er utført. Dette er altså en topp, så den sier ingenting om hvor mye telefonen i snitt stråler.
MER INFO: Statens Strålevern om SAR
Dette betyr enkelt og greit følgende: En mobil med lav SAR-verdi kan i praksis strÃ¥le mer under bruk enn en telefon med høy SAR-verdi.
SAR-verdien er derfor så godt som ubrukelig i forhold til å bestemme hvor mye en telefon faktisk stråler.
I forbindelse med saken i San Fransisco har San Fransisco Chronicle snakket med forskeren Joel Moskowitz, som er lederen for Center for Family and Community Health ved Berkely-universitetet.
Han sammenligner SAR-verdier med å måle en bils bensinforbruk i motbakker. Dersom bensinforbruk ble målt på denne måten ville det gitt et feilaktig inntrykk av hvor mye bensin som faktisk brukes. En hybridbil vil for eksempel komme svært dårlig ut av en slik måling, men vil sannsynligvis bruke langt mindre bensin enn andre biler.
Ingen info om snittstråling
Han mener derfor at SAR-målinger ikke er spesielt verdifulle fordi de ikke sier noen verdens ting om hva den gjennomsnittlige strålingen er.
- Du kan kjøpe en telefon med lav SAR, men i snitt kan den produsere mer stråling enn en telefon med høy SAR, sier han til avisen.
Dersom du er opptatt av å utsette deg selv for minst mulig stråling er det altså mye smartere å se på hvordan du kan bruke mobilen på en annen måte. Å bruke håndfrisett (med ledning - Bluetooth-håndfrier stråler også) i stedet for å holde telefonen inntil øret er en god løsning.
Å se på SAR-verdi har i denne sammenhengen liten verdi.
MER INFO: Statens Stråleverns tips til å unngå mobilstråling
En artikkel nylig publisert på VG Nett lister de opp en rekke mobiler og peker ut "verstingen". Samtidig forteller artikkelen at alle mobilene på listen er langt under Statens Stråleverns maksgrense.
Og som vi vet sier ikke SAR-verdien noen ting som helst om hvor mye telefonen faktisk stråler. For alt vi vet har "verstingen" Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro høyere gjennomsnittlig stråling enn den "beste" på listen, LG GW620.
Dette er grunnen til at du aldri kommer til å lese en artikkel om hvilke telefoner som stråler mest og minst basert på SAR-verdier på Mobili.no.
MER INFO: Statens Strålevern om eksponering fra radioaktive felt
Dette blogginnlegget er skrevet av Mobili-redaktør Marius Valle.
Kilder: SFgate.com, NRPA.no, Wikipedia.com