KRAFT

Hydro kan få ta ut fysisk kraft

Regjeringen positiv til Hydros forslag.

EØS-forbehold: En eventuell endring i konsesjonslovene for å gi Hydro tilgang til fysisk kraftproduksjon avhenger av at det ikke er brudd på EØS-reglene, understreker Olje- og energidepartementet. (Foto: Statkraft)
EØS-forbehold: En eventuell endring i konsesjonslovene for å gi Hydro tilgang til fysisk kraftproduksjon avhenger av at det ikke er brudd på EØS-reglene, understreker Olje- og energidepartementet. (Foto: Statkraft) Bilde: Statkraft
Øyvind LieØyvind LieJournalist
18. jan. 2013 - 12:41
Vis mer

Som Teknisk Ukeblad Hydro vil endre hjemfallsloven har Hydro i et hemmeligstemplet notat til OED bedt om å endre industrikonsesjonsloven slik at private selskaper skal få kjøpe eierandeler i kraftproduksjon som er organisert som såkalte ansvarlige selskaper (ANS), og ikke kun i aksjeselskaper.

Med dagens regelverk har de private selskapene ifølge aksjeloven kun lov til å ta ut et eventuelt overskudd i selskapet i form av utbytte, ikke som fysisk kraft.

I et ansvarlig selskap kan eierne derimot avtale seg imellom å ta ut ikke bare en andel av det økonomiske resultatet i selskapet, men også en andel av den fysiske kraftproduksjonen i selskapet.

Les også: Du risikerer å betale for svensk vind

Reduserer risikoen

Uttak av fysisk kraft gjør at risikoen knyttet til kjøp og salg av langsiktige kraftkontrakter fjernes, noe som er viktig for Hydro.

Med dagens skatteregler for grunnrente har industriaktører dessuten en skattefordel ved å bruke egen kraft til industriformål. 

Det kommer av at selskapet beskattes ut fra en kraftpris basert på en prisreferanse godkjent av Finansdepartementet. Denne skattefordelen kan Hydro benytte seg av i en ANS-modell.

Som en følge av hjemfallsspørsmålet ble avklart i 2008 (se faktaboks) kan private aktører kun eie inntil en tredel av vannkraftproduksjonsselskaper.

Les også: Her henger 1,5 meter is rundt en tynn kraftledning

- Interessant

Statssekretær Ane Hansdatter Kismul (Sp) i Olje- og energidepartementet påpeker i en epost til Teknisk Ukeblad at spørsmålet om alternativer til aksjeselskaper, som kan gi grunnlag for kraftuttak, også var oppe da regelverket ble fastsatt i 2008 og 2009.

Den gangen var det ifølge Kismul ingen interesse for slike ordninger. Men nå har altså Hydro tatt opp saken med departementet.

“Det er et interessant forslag som vi nå har til vurdering. Vi ser i utgangspunktet positivt på initiativet, men vil selvfølgelig måtte vurdere om slike justeringer av konsolideringsmodellen for offentlig eierskap til vannkraften er forenlige med EØS-avtalen og heller ikke bryter med annet regelverk eller viktige samfunnshensyn. Det er for tidlig å si noe konkret om utfallet av disse vurderingene nå”, skriver statssekretæren.

Les også:

Høyspentmast havarerte i vinden

Vil eksportere overskuddskraft som hydrogen

Statnett knuser pumpekraftdrømmen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.