De tillitsvalgte i tidligere Hydro Polymers, som nylig fikk navnet Kerling, har lenge advart mot å la utenlandske eiere overta.
De ansatte ble orientert om salget mandag morgen, ifølge NRK.
Børsforhandlinger avbrutt
INEOS har over lengre tid forhandlet med Norsk Hydro om å kjøpe den petrokjemiske delen av Hydro-konsernet, som har sin hovedbase i Bamble i Telemark.
Parallelt med forhandlingene har Norsk Hydro startet prosessen med å få Kerling børsnotert. Denne prosessen er nå avsluttet, ifølge en pressemelding fra Hydro.
- Vår polymervirksomhet har hatt en meget god utvikling og rangeres nå blant de beste i petrokjemibransjen i Europa. Samme med bransjelederen i Europa, INEOS, vil vi bidra til å skape en ny industrikjempe godt rustet til å ta fatt i muligheter for langsiktig vekst. Vi mener denne løsningen vil bidra til en god videreutvikling av polymeraktivitetene, sier konsernsjef Eivind Reiten i pressemeldingen.
Vekst for INEOS
INEOS produserer petrokjemiske produkter og spesial- og mellomprodukter innenfor kjemi og polymer.
Selskapet har 68 produksjonssteder i 17 land, rundt 15.000 ansatte og en årlig omsetning på over 33 milliarder US Dollar.
- Dette er et viktig oppkjøp for INEOS. Hydros polymervirksomhet passer godt inn i INEOS' portefølje, og menneskene, eiendelene og teknologien representerer betydelige muligheter for fortsatt vekst innenfor dette området, sier Jim Ratcliffe, konsernsjef i INEOS i pressemeldingen.
Må godkjennes
Hydro tar forbehold om at kjøpet må godkjennes av EUs konkurransemyndigheter og andre relevante konkurransemyndigheter.
Kerling produserer plastmaterialet polyvinylklorid (PVC) og mellomproduktet vinylkloridmonomer (VCM), samt lut, som hovedsakelig brukes i den nordiske treforedlingsindustrien. Produksjonen foregår i Norge, Sverige og Storbritannia.
I 2006 økte Hydros polymervirksomhet driftsinntektene med 25 prosent til 6.873 millioner, ifølge Hydro.
Kerling har har om lag 1.200 ansatte, og deltar også i annen petrokjemivirksomhet gjennom eierandeler i joint venture-selskaper, herunder etylen-fabrikken på Rafnes i Norge i tillegg til virksomheter i Qatar og Kina og en eierandel i en portugisisk PVC-produsent som er notert på Euronext-børsen i Lisboa.
Kerling er et heleid datterselskap av energi- og aluminiumselskapet Hydro.