De enorme problemene som Talisman har fått med Yme-prosjektet i Nordsjøen har skapt debatt om de mindre erfarne aktørene på norsk sokkel har nødvendig kompetanse til å bygge ut olje- og gassfelt.
Men på tross av at Lundin aldri har bygget ut et felt på norsk sokkel er selskapets ledelse overbevist om at kompetansen ikke vil bli et problem.
– Siden vi er en ny aktør blir vi kikket nøye i kortene. Myndighetene er svært opptatt av at nye aktører gjennomfører prosjektene på en god måte. Det er vi trygge på at vi skal klare, sier Torstein Sannes, sjef for Lundin Norge.
Erfarne folk
Han har tatt med seg en håndfull ledere til møtet med Teknisk Ukeblad.
Bjørn Sund, Anders Henriksson, Erik Sverre Jenssen og Dag Mustad har alle lang fartstid fra Hydro, og er kjent for å gjennomføre prosjekter i henhold til tidsplan og budsjett.
– Dette er en svært kompetent gjeng fra gamle Hydro. Hensikten er å ta i bruk den kjente prosjektmodellen som Hydro benyttet. Det er kjempeviktig at vi har erfarne folk. Vi er avhengig av de beste folkene for å sikre at vi får riktig god kvalitet på løsningene, sier Sanness.
Hild: – Setter ny miljøstandard i Nordsjøen
Kvalitet foran pris
Han forteller at de har fått prosjektpartnerne med på at timeplan og kvalitet skal prioriteres fremfor pris.
– Pris er viktig, men vi skal ha de beste leverandørene, og derfor kan vi ikke se etter lavest mulig pris, forklarer Sannes.
Nylig ble utbyggingsplanen for Luno-feltet (nå kalt Edvard Grieg) godkjent av regjeringen.
– Vi har gått for et svært robust design. Prosjektet er godt modnet, og verifisert av DNV, Independant Project Analysis og Statoil. Utbyggingsløsningen er basert på kjent teknologi med en bunnfast plattform på stålunderstell, sier prosjektleder Dag S. Mustad.
Les også: Frykter at Luno blir utsatt i flere år
Standard løsning
Han forteller at plattformen skal produsere opp til 90 000 fat olje per dag. Dette vil øke til 120 000 fat per dag når oljen fra Det Norskes Draupne-felt blir faset inn.
Oljen skal eksporteres videre i Grane-oljerøret. Gassen skal leveres til enten Sleipner eller det britiske SAGE-systemet.
– Vi planlegger å bore femten brønner med jackup-riggen Rowan Stavanger, og det skal bygges en prosesseringsplattform med jacket-understell, sier Mustad.
Kværner Verdal skal bygge stålunderstellet til plattformen, mens Saipem vant kontrakten for marine løfteoperasjoner.
– Vi må være tett på utbyggingen i alle faser. Det er faktisk sluttfasen mange har brent seg på. Selv om man tror installasjonen er ferdig, kan det vise seg at det er noe som ikke er gjort tilfredsstillende. Dette må vi unngå, og i vår modell har vi fokus på alt fra prosjektstart til drift. Derfor setter vi allerede nå sammen en drifstorganisasjon for Luno, forteller Anders Henriksson.
Tre år
Lundin Norway AS er operatør for feltet og eier i lisensen sammen med Wintershall Norge og RWE-DEA Norge.
Feltet er lokalisert i PL 338 i den norske delen av Nordsjøen. Partnerne skal investere omtrent 24 milliarder kroner i plattformen, rørledninger og produksjonsbrønner.
– Vi planlegger produksjonsstart i 2015, forteller Mustad.
Etter pålegg fra myndighetene har Luno-partnerne og Draupne-partnerne inngått en avtale om en samordnet utbyggingsløsning for Luno- og Draupne-feltet.
Luno-feltet inneholder 183 millioner fat oljeekvivalenter, i påviste og sannsynlige reserver, som kommer til å bli produsert i løpet av en 20-års periode.
Les også: Mer olje i gigantfunnet
– Planlegger gassturbiner til gigantfunnet