Miljøforskere gjør stadig nye fremskritt. Professor Bruce Logan ved Pennsylvania State University har kommet frem til at hydrogenproduksjonen kan økes med 43 prosent ved å bruke en kontinuerlig fermenteringsprosess.
Logan forklarer at ved å bruke avfallsvannet fra en spesielle industriprosess i næringsmiddelindustrien som råmateriale, kan hydrogen fremstilles billigere enn bensin.
- Kontinuerlig fermentering er ikke vanskelig. Det store volumet av gass gjør det mulig å bruke prosessen for en stor mengde forskjellige formål i brenselceller til biler, busser, tog, kraftforsyning i hjemmet og mikroapplikasjoner som erstatter dagens vanlige batterier, mener professoren.
I fermenteringseksperimentet som ga det oppsiktsvekkende resultatet, brukte Logan bakterier i vanlig hagejord. Jorda som ble hentet på en nærliggende bondegård ble varmet opp for å fjerne bakterier som ikke dannet hydrogen. Oppvarmingen etterlater de hydrogenproduserende bakteriene som en spore som vekkes til live når forholde legges til rette for det.
Forskerne blandet den behandlede jorda med glykose, sakkarose, laktose, potetstivelse og sirup. Fermenteringen av glykose og sakkarose sammen med den varmebehandlede jorda under sure forhold uten oksygen, produserte store mengder med hydrogen kontinuerlig.
Utmerket kombinasjonLogan understreker at avfallsvannet fra sukkerraffinerier og andre prosesser med stor bruk av sukker er egnet.
- Dette kombinerer avfallsbehandling og utvikler fornybar elektrisk energi i et steg, sier en begeistret professor Logan.
Dersom Logans prosjekt videreføres, er han ikke langt unna visjonen fra filmen Back to The Future II fra 1989, hvor professor Emmet Brown fikk energi til sin tidsmaskin fra vanlig husholdningsavfall.