Som leverandør befinner selskapet seg langt ned i verdikjeden, med innbygdhyllevare vevd inn i kundenes produkter. Helweg sa på Subsea 2014-konferansen i Kristiansand at selv om de er ganske små, bør man tenke hyllevare og standardisering også når man kommer ned til leverandørene langt ned i verdikjeden. Han mener bedre tilgang på hyllevare-elektronikk kan endre utviklingsprosjekter.
– Tidligere var en stor del av prosjektene å ta frem hardware, mens software-delen var liten. Satt på spissen mener vi hovedtyngden ligger på software: Man kan igangsette softwareutvikling samtidig med at man kjøper hyllevaren, sier Helweg. Dessuten kan hyllevare også være en løsning på stadig økte krav til elektronikk.
Les om: Hyllevarer til havbunnen?
Flere krevende markeder
Helweg poengterer at subsea ikke er den eneste bransjen som stiller tøffe krav til elektronikk. Han mener vi er inne i tre andre markeder som har ganske like krav: jernbane, forsvar og luftfart. Utstyr som skal fungere i militære program i Afghanistan eller Arktis, må tåle mange av de samme kravene som er innenfor subsea, sier han. Krav til lang levetid er en utfordring. Ifølge Helweg møter bransjen kravene ved å definere porteføljer med lang livsløpstid, og garanterer for eksempel at neste generasjon er kompatibel med forrige.
– Man kan også fryse revisjoner i samarbeid med produsentene, forklarer han.
Produkter subsea
Han advarer mot å sette i gang omfattende prosesser med dokumentasjon for hyllevare,og mener sparte kostnader fort kan spises opp. Bruk av hyllevare krever robuste lag mellom applikasjon og hardware slik at man maskerer ut de endringene som kommer på hardware, sier han. Data Respons er allerede inne i subsea-markedet, med utstyr kvalifisert for Forsvaret. Det ble sammenlignet med standard, og Data Respons gjennomførte en Environmental Stress Screening.
– Det er ikke mange justeringer man trenger å gjøre med noe som er kvalifisert for Forsvaret, sier Helweg.
Les også: Det tekniske fagmiljøet i Grenland: Satser samordnet i fremtidige offshore-prosjekter
Forutsigbarhet
Det finnes allerede en del hyllevare subsea, for eksempel i Åsgard Compression Project.
– Vi er interessert i at leverandørene våre kommer med produkter som virker, også om 30 år. Så hvis de ved å komme med hyllevare gir oss noe som er forutsigbart for fremtiden, hvis det gir oss bedre oppetid og bedre sikkerhet, er vi veldig interessert, sier Trond Bertmand, fagleder for undervannskontrollsystemer i Statoil.
Han forklarer at det på store prosjekter som Åsgard også handler om kostnadskontroll. Standard subsea-anlegg handler selvfølgelig også om kostnad, men kostnadene oppstår når ting ikke virker, poengterer Bertmand. Han sier en av motivasjonene for standardiseringsarbeid er å få ting til å fungere tidligere, med mindre engineering og redusert nedetid.
– Mye av grunnen til at subsealeverandørene lager sine spesialkort, er at de ikke har fått tak i hyllevare. Da har det vært mer effektivt å lage det, men nå blir det mindre og mindre nødvendig. Jeg tror alle leverandørene har noe hyllevare, sier Bertmand.
Les om: Krevende kompresjonsprosjekt