KRAFT

Hywind kunne satt produksjonsrekord, men servicebåten kom seg ikke ut på to måneder

Ble stoppet av feil og dårlig vær.

Ved utgangen av juni i fjor hadde Statoils 2,3 MW Hywind-turbin produsert hele 5,2 GWh. Men på grunn av feil og dårlig vær ble det i året som helhet likevel kun produsert  7,7 GWh.
Ved utgangen av juni i fjor hadde Statoils 2,3 MW Hywind-turbin produsert hele 5,2 GWh. Men på grunn av feil og dårlig vær ble det i året som helhet likevel kun produsert  7,7 GWh. Bilde: Trude Refsahl / StatoilHydro
Øyvind LieØyvind LieJournalist
27. feb. 2015 - 12:29

Statoils Hywind-turbin utenfor Karmøy, som har en effekt på 2,3 MW, produserte i 2014 7,7 GWh, opplyser Statoil til Teknisk Ukeblad.

Det gir en kapasitetsfaktor på 38,2 prosent. Turbinen produserte altså 38,2 prosent av det den ville produsert om den hadde produsert på full effekt i alle fjorårets 8760 timer.

Feil på bryter

Produksjonsrekorden for Hywind ble tatt i 2011, da det ble produsert hele 10,1 GW. Det ga en kapasitetsfaktor på 50,1 prosent. Lenge lå det i fjor an til at rekorden skulle slås.

– Ved utgangen av juni hadde vi produsert 5,2 GWh, noe som ga en kapasitetsfaktor første halvår på 52 prosent. Og vi hadde beste produksjon noensinne for Hywind i fjor helt fram til fjerde kvartal, forteller pressetalsmann Morten Eek i Statoil til Teknisk Ukeblad.

Men så oppsto det en feil på en lavspent hovedbryter på Hywind i oktober. Samtidig ble været så dårlig at det var umulig å komme seg ut med taubåten Buddy for å reparere feilen på grunn av høye bølger.

Denne relativt lille servicebåten som Hywind-prosjektet bruker er nemlig avhengig av at signifikant bølgehøyde er lavere enn 1,5 meter, og det var det ikke i hele oktober og mesteparten av november.

I hele denne perioden hadde dermed Hywind ingen produksjon.

Les også: Denne næringen eksporterte for 8 milliarder - kan den ta av i Norge?

Reddet av ny båt

I slutten av november fikk Statoil den nybygde båten World Calima til å ta en svipptur innom Hywind-turbinen og reparere feilen.

– Båten skulle gå direkte fra dåp i Bergen 24. november til en kunde i Danmark, men vi fikk til en avtale om at den tok et kort stopp ved Hywind. Båten plukket opp to teknikere i Skudeneshavn på Karmøy midt på natten og gikk deretter ut til Hywind. I løpet av et par-tre timer var feilen fikset og båten kunne reise videre mot Danmark. Slik fikk vi produksjonen i gang igjen, sier Eek.

Han forteller at Hywind, som ble satt i drift i 2009, nå sanker tilleggsdata for Statoil.

– Den hjelper oss å forbedre konseptet og gir oss ny kunnskap og læring knyttet til turbinen. Erfaringen fra i høst viser også at det er viktig å ha gode servicefartøy som kan gå ut i større bølgehøyde. Hadde vi hatt en slik i kunne vi fikset feilen raskt, men demoprosjekt er ferdig med å kvalifisere teknologi, så vi har beholdt den eksisterende båtløsningen. På fremtidige prosjekter som i Skottland vil større fartøy være nødvendig, sier Eek.

Les også: – Hvis dette er sant, blir oljen verdiløs

Vil bygge i Skottland

Arbeidet med å etablere en pilotpark i Skottland fortsetter i 2015. Håpet er å få konsesjon i løpet av sommeren. Da kan Statoil fatte investeringsbeslutning før året er omme og parken kan være i produksjon i siste halvdel av 2017.

Pilotparken skal bestå av fem turbiner, som er forbedrede versjoner av Hywind-turbinen. De vil være langt større, hele 6 MW, og uten gir.

Turbinene skal lages av Siemens.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert
Hywind Demo20102011201220132014Gjennomsnitt
Produksjon [GWh]7,4 GWh10,1 GWh7,5 GWh8,3 GWh7,7 GWh8,2 GWh
Kapasitetsfaktor36,7 %50,1 %37,2 %41,2 %38,2 %40,7 %

Kilde: NVE og Statoil

Les også:

Så mye billigere er vindkraft enn kull og gass i Norge

Turister strømmer til for å se gigant-vindmøller

Denne fergen skal gå på vindkraft  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.