INDUSTRI

I 2015 ble det omsatt våpen og militært utstyr for 3400 milliarder kroner

Kontraktene som er inngått, bærer ikke bud om trange forsvarsbudsjetter.

Svenske Saab fikk også fylt opp ordreboken i 2015, etter å ha sikret seg en kontrakt med det brasilianske forsvaret som skal kjøpe 36 Gripen E og Gripen F-fly.
Svenske Saab fikk også fylt opp ordreboken i 2015, etter å ha sikret seg en kontrakt med det brasilianske forsvaret som skal kjøpe 36 Gripen E og Gripen F-fly. Bilde: Stefan Kalm
NTB NTB
27. des. 2015 - 11:03

Ifølge det svenske fredsforskningsinstituttet Sipri ble det omsatt våpen og militært utstyr for 3400 milliarder kroner i året som gikk.

Amerikanske Northrop Grumman har mest grunn til å være fornøyd, etter å ha landet en Pentagon-kontrakt om bygging av rundt 100 nye bombefly til en samlet verdi av nærmere 800 milliarder kroner, viser en oversikt utarbeidet av Svenska Dagbladet.

Bombeflyene skal erstatte USAs aldrende flåte av B-52, flyene som har sluppet dødelig last siden 1950-tallet har vært i drift i over 60 år.

Gripen-kontrakt

Svenske Saab fikk også fylt opp ordreboken i 2015, etter å ha sikret seg en kontrakt med det brasilianske forsvaret som skal kjøpe 36 Gripen E og Gripen F-fly.

Kontrakten er verdt drøyt 41 milliarder kroner og er en av Sveriges største eksportkontrakter gjennom tidene. Det første flyet skal etter planen leveres i 2019.

Det svenske forsvaret har også bestilt 60 Gripen-fly hos Saab og det første av disse skal leveres samme år.

Polen ruster opp

Franske Dassault har også halt i land lukrative kontrakter i år og skal selge 36 kampfly av typen Rafale til India, rett nok langt færre enn de 126 det først var snakk om.

Egypt og Qatar skal kjøpe 24 Rafale-fly hver, men hvor mye kontraktene er verdt, er ikke kjent.

Polen har besluttet å ruste opp forsvaret for 280 milliarder kroner de kommende ti årene og er derfor en god kunde for våpenindustrien.

Landet har blant annet bestilt 50 helikoptre til en verdi av 25 milliarder kroner fra Airbus, samt Patriot-raketter fra amerikanske Raytheon for nærmere 50 milliarder kroner.

Ubåter

Australia skal kjøpe nye ubåter, noe som kan komme til å koste australske skattebetalerne hele 300 milliarder kroner.

Franske DCNS, tyske Thyssen Krupp og japanske Mitsubishi/Kawasaki kjemper om kontrakten, mens svenske Kockum er ute av kampen.

Når ubåtkontrakten blir inngått, og hvor stor den til slutt blir, er imidlertid usikkert og gjenstand for hissig politisk debatt i Australia.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Kina og Pakistan

Mindre støy har det vært rundt Pakistan kjøpt av åtte kinesiske ubåter, en kontrakt som trolig er verdt opptil 40 milliarder kroner.

Ubåtsalget omtales som Kinas største våpensalg noensinne, og Pakistan er fra før en storkunde i landet.

Ifølge Sipri går rundt 40 prosent av Kinas våpeneksport til Pakistan, som i årtier har ligget i et rustingskappløp med nabolandet India.

Hangarskip

Frankrikes planlagte salg av to hangarskip til Russland, til en verdi av 11 milliarder kroner, gikk derimot i vasken.

Russlands annektering av Krim-halvøya i Ukraina resulterte i protester og sanksjoner, noe som fikk Frankrike til å avblåse salget.

Russland fikk tilbake pengene de hadde betalt for hangarskipene, som deretter ble solgt til Egypt, angivelig for 9 milliarder kroner.

Eurofighter

Britiske BAE Systems, fransk-tyske Airbus og italienske Finmeccanica, som sammen lager kampflyet Eurofighter Typhoon, fikk også nye kunder i ordreboken i året som gikk.

Kuwait har inngått avtale om kjøp av 28 Eurofighter Typhoon-fly til en samlet verdi av rundt 75 milliarder kroner.

Saudi-Arabia forhandler også om kjøp av flere Eurofighter Typhon-fly, men kontrakten er ennå ikke undertegnet.

Norsk flykjøp

Forsvaret i Norge er også en god kunde for våpenindustrien, noe først og fremst amerikanske Lockheed Martin vil få nyte godt av de neste årene.

Norge skal som kjent erstatte de aldrende F-16-flyene med 52 nye kampfly av typen F-35, til en innkjøpspris på 68 milliarder kroner og en levetidskostnad på over 250 milliarder kroner. Flyene skal leveres fram mot 2025.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.