Tidligere har Teknisk Ukeblad skrevet om Telenors arbeid med operativsystemet Firefox OS for smarttelefoner. Med 160 utviklere på Fornebu har Telenor over lengre tid jobbet med å gjøre operativsystemet klart for markedet.
Firefox OS er et av systemene som kan utfordre Google Androids dominans.
I dag lanserer Telenor mobiler basert på Firefox OS i Serbia. Mobilen Alcatel One Touch Fire ble også lansert i Ungarn i forrige uke, og Montenegro følger fredag. Dermed har man fått billig smarttelefoner ut på markedet i god tid før jul, skriver Telenor i sin pressemelding.
Les også: Norsk selskap leverer teknologi til fire av de seks største mobilkameraprodusentene
Laget for billige enheter
Foreløpig er mobilmarkedet i disse landene i hovedvekt basert på såkalte feature-telefoner, mobiltelefoner som er et hakk mindre avanserte enn touchtelefoner med applikasjoner.
I Serbia har smarttelefoner 22 prosent penetrasjon i mobilmarkedet. Telenor ønsker å få flere kunder over på smarttelefoner, og dermed tilby mobilt internett til de med mindre ressurser, forteller Rolv-Erik Spilling, konserndirektør og leder av Telenor Digital. Det er her Firefox OS kommer inn
– Firefox OS er laget for å kjøre på billige enheter. Vi prøver ikke å konkurrere med high end-telefoner som Samsung S4. Dette blir telefoner i samme prisjikt som de billigste Android-telefonene, mellom 80 og 100 euro. Men vi vil ha prisene ytterligere ned, sier han til Teknisk Ukeblad.
Telefonen de satser på er Alcatel One Touch Fire. I tillegg til å kjøre Firefox er den først og fremst billig. Det er ikke spesifikasjonene som imponerer her. Telefonen har en 3,5 tommer skjerm med 320 x 480 punkter oppløsning. Men den har stort sett det vi forventer av smarttelefoner inklusive 3G, så kundene blir neppe skuffet.
Les også: Ny rapport: 4 av 5 bruker Android
Prøver seg fram
Spilling forklarer at det er en grunn til at man lanserer i disse markedene først.
– Serbia, Ungarn og Montenegro er små markeder sammenlignet med Asia. Vi prøver bevisst å nå ut et mindre marked hvor vi kan ha mer kontroll og styre distribusjonen. Det er rett og slett fordi operativsystemet er så ungt. Også Android hadde flere skjær i sjøen da det var nytt.
I dag er mobil internettbruk lite utbredt i disse landene. Spilling mener man må over en terksel før folk tar seg råd til å surfe på mobilen.
– Vi vil prøve å lage pakker som gjør at folk har råd. Men dette er en av utfordringene, mange har en frykt for at mobilt bredbånd skal koste for mye.
"Hackatons"
– Kan dere konkurere med Android og Apple sin store app-portefølje?
– De store appene har vi gjort tilgjengelig i Firefox OS. I tillegg har vi fasilitert flere "hackatons" hvor lokale utviklere får muligheten til å lage løsningene. Siden Firefox kjører i HTML5 er det veldig lett å konvertere webapplikasjoner til bruk direkte på telefonen.
Les også: – Mange tror mobilsamtaler allerede er kryptert ende til ende
Internett til massene
Spilling forteller at de mindre markedene i Øst-Europa bare er første skritt. Han vil tilby billige telefoner og mobilt internett til massene.
– Det er er ikke bestemt. Bangladesh, hvor vi allerede har lansert 3G, er svært interessant. Med også Myanmar, Pakistan og India. Malaysa og Thailand, som er mere modent er også interessant. Her har man en kjempemulighet til å distribuere internetttilgang for alle, ikke bare overklassen.
Også Mozilla er fornøyd med å få operativsystemet ut i markedet.
– Telenor har deltatt aktivt i utviklingen av Firefox OS, og vi ser fram til fortsatt samarbeid med Telenor for å lansere Firefox-mobiler i enda flere markeder, sier Andreas Gal i Mozilla, ifølge Telenors pressemelding.
Les også:
Kritisk for Comoyo å beholde dyktige utviklere