«Romdrakter», luftsluser og hyppige målinger av blyinnholdet i de ansattes blod er i dag en fast del av saneringsoppgavene når det skal fjernes blyholdige materialer i en bygning.
Årsaken er at bly kan gi skader på nervesystemet, nyrene, forplantningsevnen og fostre hos gravide kvinner.
Men selv om alle sikkerhetsforanstaltningene betyr at blyet kan fjernes uten risiko for liv og helse, er det en arbeidsoppgave som saneringsfolkene gjerne vil slippe. Det oppdaget Rolf Büchmann-Slorup raskt etter at den danske entreprenørbedriften J. Jensen i april ansatte ham til å lede HD Lab – en selvstendig dansk virksomhet som både skal hjelpe konsernets egne selskaper og kunder utenfra med å utnytte robotteknologi og digitale verktøy.
– En av de første ideene vi jobber med, kommer fra folkene som jobber med bly-sanering. Det er et hardt, støvete og varmt arbeid hvor man går rundt i romdrakter. Og de kunne godt tenke seg å få laget en robot som kan blåse av den blyholdige malingen.
De har laget verdens første byggerobot: Slik vil de revolusjonere bransjen videre (TU Ekstra)
Vi har forretningsideen – andre må ordne teknikken
HD Lab planlegger likevel ikke å begynne å produsere roboter helt alene.
– Vi vil samarbeide med Syddansk Universitet og andre som har den tekniske ekspertisen rundt det å lage roboter, og vi kan komme med forretningsideene og nettverket.
Full automatisering tar for lang tid
Og Rolf Büchmann-Slorup har ingen forhåpninger om at robotene kan erstatte mennesker på byggeplassene.
– I første omgang dreier det seg om cobotter, hvor det er mennesker som leverer intelligensen. For hvis man vil lage roboter som kan klare alt selv, vil det ta altfor lang tid å utvikle dem. Så jeg tror at de robotene vi vil se de kommende årene, vil være en slags støtteroboter – ikke fullt automatiserte arbeidsprosesser.
- Murer-robot: Legger inntil 1000 murstein i timen
Selvkjørende gravemaskiner om få år
Der er likevel ett område hvor han ser en mulighet for å bruke selvgående roboter.
– Hvis du ser på utgravingsutstyr, finnes det allerede mange sensorer på det eksisterende utstyret. Gravemaskiner ligger langt foran mye av det andre utstyret vi ser på. Derfor tror jeg at du snart vil begynne å se ubemannede gravemaskiner.
Men når J. Jensens saneringsfolk kan kaste romdraktene til fordel for en fjernstyring, tør han ikke si ennå.
– Vi er en helt nystartet bedrift. Vi er bare 2,5 måneder gamle. Så det er veldig vanskelig å si hvor raskt det kommer til å gå. Men spør meg igjen etter sommerferien.
Planen er å tilby nye digitale og robotiserte løsninger både innen- og utenfor «familien», forteller Rolf Büchmann-Slorup.
– Konsernet som vi er en del av, har et bredt spekter av oppgaver: Nedrivning og sanering via J. Jensen og Karl Popp og entreprenørvirksomhet i CG Jensen, Jönsson og Adserballe & Knudsen. Derfor tilbyr vi først løsningene innenfor familien. Men hvis de ikke har lyst til å kjøpe dem, vil vi gå ut til andre kunder.
Artikkelen ble først publisert på Ing.dk
- Boret ett hull feil: Blikkenslager må betale 7,5 mill. i erstatning