DET HELE STARTET med et ønske om å tilby barn noe mer enn fotball og idrett på fritida.
Siden Per Arild Konradsens egne barn gikk på Grønnåsen skole i Bodø, fikk denne skolen æren av å bli den første i Norge med eget Lego mindstormsenter. I dag finnes det 14 slike sentre rundt om som ledes av Tekna-medlemmer. Ideen fikk Konradsen pussig nok etter å ha lest om Legos nye satsing i Teknisk Ukeblad.
Nå jobber Per Arild Konradsen på heltid med å stimulere barn og unge til å fatte interesse for matte, fysikk og naturvitenskap. Arbeidet ble etter hvert så viktig for sivilingeniøren at han hoppet av en karriere i byggebransjen og forlot familiefirmaet for å vie sitt yrkesliv til barn og unge.
I dag driver han stiftelsen First Skandinavia fra Bodø. Stiftelsen er finansiert av blant andret Tekna, UFD, Norges forskningsråd, Statoil, TBL, Renate, Læringssenteret m.fl. Konradsen og hans team på tre i Bodø har ansvaret for arrangementene i hele Skandinavia - tyve byer neste år.
At Konradsen endte opp i Bodø, er ikke så rart. Det er her han har sin familie. Det er også her faren driver konsulentfirma i bygg- og anleggsbransjen. Etter fullført sivilingeniøreksamen innen bygg og anlegg ved NTH, var det naturlig å starte karrieren hjemme hos far. Han ble der i nærmere 12 år før han beveget seg videre.
Å TA STEGET ut av byggebransjen og familiefirmaet, var ingen lett avgjørelse.
- Men etter fem år der all fritid gikk med til å drive med barn og unge og diverse Lego-arrangementer, måtte jeg velge. I 2000 gikk jeg inn i stillingen som direktør i Team Bodø. Dette var et selskap eid av kommunen, og opprettet for å være en møteplass mellom næringslivet og offentlige interesser i kommunen.
Etter knappe to år tok han steget fullt ut, og fra 1. janaur 2003 har han jobbet med stiftelsen First Skandinavia på heltid.
- Jeg følte at jeg stagnerte og måtte videre. Jeg hadde så mye energi. I dag føler jeg at jeg gjør en meningsfylt jobb med barn og unge. Det kan godt hende at jeg går tilbake til byggebransjen en dag. Men det finnes også mye annet positivt å bruke tid og krefter på, understreker Konradsen med et smil
Selv om konseptet er mest kjent for å arrangere robotkonkurransen First Lego League, består det av mye mer. De tre ansatte i Bodø lager brosjyremateriell, driver web-sider og gir råd og veiledning til frivillige prosjektledere i byene som arrangerer selve konkurransen. Konkurransen har en felles internasjonal oppgave. Den skal løses på flere måter hvor selve robotkonkurransen bare er en liten del. Totalt 14 priser deles ut for både praktiske løsninger og teoretiske oppgaver.
I år handler det om barn og funksjonshemming - eller human mobility. I fjor var temaet Mission Mars.
KONRADSEN HAR SELV har tre sønner på 13, 10 og 7 år, og de to største har naturlig nok vært forpliktet til å delta gjennom fars engasjement.
- Om de forsetter med naturfag eller ikke, er ikke hovedpoenget. For det første har de lært mye av å delta i prosjektarbeid og jobbe i team. For det andre har de fått innblikk i hva natur- og vitenskapsfag dreier seg om. Når de en gang skal velge utdanningsretning, vil de være i stand til å ta et valg utifra egne erfaringer.
Også moren til barna er sivilingeniør fra bygg- og anleggslinjen på NTH, så guttene har uansett fått realfagene inn med morsmelka.
Konradsen har vært engasjert i fagforeningen NIF siden han flyttet til Bodø og begynte sin første ordentlige jobb som sivilingeniør.
- Jeg synes det var naturlig å engasjere meg i noe utenom jobb og hjem. For meg var dette en fornuftig måte å bruke tillitsmannsengasjementet mitt på. Det var mye snakk om rekruttering på denne tiden. At NIF sentralt støttet initiativet vårt i Bodø avdeling, har betydd mye for mitt videre engasjement i foreningen. Det er jo barna som er framtida. Da må vi også starte der.
I dag har 40-åringen klatret til topps i fagforeningssystemet og sitter som hovedstyremedlem i Tekna. Sivilingeniøren har vært med på å vedta navneskiftet, og han har vært pådriver i forhold til foreningens økte samfunnsengasjement.
SELV OM HAN er opptatt av å gi barn og unge et alternativt fritidstilbud, vil Konradsen unngå å gi Lego league-arrangementene et nerdestempel.
- Alle barn er opptatt av å tilhøre et lag og gjøre ting sammen med andre. Vi liker å si at vi driver med teknologiens Norway Cup - Sport for the Mind. Ikke alle er interessert i idrett, men det går faktisk an å gjøre begge deler, understreker Konradsen. Selv holder han seg i form med terrengsykling både sommer og vinter. Målet er Birkebeinerrittet hvert år sammen med kamerater. I tillegg driver han mye med fotografering, og synes det er like artig å systematisere bildene og sette inn i album ettterpå, som å ta bildene.
Familien bruker mye tid på å planlegge feriene - i fjor stod Frankrike for tur.
- Planlegging og forventninger er en viktig del av det å reise, og ungene blir veldig engasjert fra begynnelse til slutt. Feriene sveiser oss sammen og gir oss viktige opplevelser vi lever lenge på.