- Steinen går til Nederland, og brukes stort sett til asfalt. Dette er en veldig god stein, som kommer enda bedre til sin rett etter at vegmyndighetene i Nederland nå har skjerpet kravene til tilslag i asfalt, forteller han.
Eier av Bremanger Quarry er det nederlandske familieselskapet Bontrup, som allerede er en stor aktør på steinproduksjon utenfor Amsterdam. 160 millioner kroner er nå investert på Dyrstad, og i dag er det 14 arbeidsplasser i bedriften.
- Det har vist seg vanskeligere enn antatt å finne lokal arbeidskraft, så vi har i dag ansatte fra Belgia, Tyskland, Nederland og Polen. Men dette er i samsvar med målene for Bremanger kommune, som ønsker å ta imot utenlandske familier for å bosette seg her, sier Meyer.
Stor kapasitet
Den flyttbare utskipningskaia som er etablert kan ta imot båter på opptil 85 000 tonn. De lastes opp via en kraftig transportbånd som går 1,3 km inn i fjellet, hvor både grov og finknuseren står. Steinen føres fra det åpne bruddet via en 180 meter høy sjakt ned til knuserne.
Lastekapasiteten til båt er på imponerende 3200 tonn pr. rime, men foreløpig gir dagens produksjonsvolum behov for bare ett anløp i måneden.
Ole Meyer tror at Norge vil oppleve stor interesse for sine store steinforekomster fra hele Europa. – Mange land har i dag svært få gjenværende steinressurser å ta av, slik det f.eks er i Nederland. Da må man se seg om etter stein andre steder, og få andre land har tilsvarende ressurser og ta av, og med så enkle muligheter for sjøtransport, som det Norge har.
For dårlige kontakter
At norske selskaper ikke har fått bedre innpass på det europeiske pukk- og grusmarkedet, er vår egen skyld, mener han: - Veldig mye har med kontakter og langsiktig arbeid å gjøre. Dessuten opptrer norske aktører noe proteksjonistiske, og dermed ikke bruker nok tid på å få kontakter og samarbeidspartnere på de markedene de ønsker å nå.
- Men, sier han med stor overbevisning, bli aldri medlem av EU. EØS-avtalen fungerer helt flott for eksportbedrifter som oss, samtidig som Norge kan opprettholde sin egen valuta. Det er en stor fordel, slik jeg ser det, sier nederlenderen Ole Meyer som flyttet til Bremanger og ble daglig leder i Bremanger Quarry i 2003.
Billedtekst:
Bremanger Quarry er inne i sitt første ordentlige driftsåret, og daglig leder Ole Meyer regner med å få produsert rundt en million pukk som sendes til Nederland.