ENERGI

I mai ble det meldt om oljeutslipp ved Statfjord A. Nå vet ingen hvor det mystiske utslippet kommer fra

Petroleumstilsynet har stilt sin granskning i bero.

Statfjord-feltet, her representert ved Statfjord A, har tidligere opplevd en rekke utslipp i forbindelse med lasting og overføring av olje. I mai ble det oppdaget olje på sjø i forbindelse med lasteoperasjoner. Nå ser det ut til at oljen ikke kom herfra likevel.
Statfjord-feltet, her representert ved Statfjord A, har tidligere opplevd en rekke utslipp i forbindelse med lasting og overføring av olje. I mai ble det oppdaget olje på sjø i forbindelse med lasteoperasjoner. Nå ser det ut til at oljen ikke kom herfra likevel. Foto: Equinor
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
17. juli 2019 - 14:40

15. mai i år ble det meldt om oljeutslipp ved Statfjord A-plattformen i Nordsjøen.

Av Equinor ble det opplyst fra Petroleumstilsynet at det kunne se ut til å ha skjedd i forbindelse med lasting av olje til båt. Det hadde i så fall ikke vært første gang. 

I 2015 meldte det som den gang het Statoil at det ble observert olje på sjø like ved lastebøyen OLS B på Statfjord. Den gang var det en flens i lasteslangen som var årsaken til utslippet.

40 kubikkmeter olje – 40.000 liter – ble sluppet ut.

Året før, i 2015, lakk det også ut 40 kubikkmeter olje i forbindelse med overføring av olje fra Statfjord A til Statfjord C.

Stanset operasjonene

Men størst av alle hendelsene på Statfjord, var 2007-utslippet. Da ble det sluppet ut hele 4.400 kubikkmeter olje på grunn av problemer med slangen til lastebøyen.

I mai i år var det også i forbindelse med lasting av olje mellom skip og bøye ved Statfjord-feltet at det ble oppdaget olje på sjøen. Lasteoperasjonene ble stanset, men det er nå ikke så sikkert at oljen har kommet fra lastingen, ifølge Equinor.

– Operasjonene ble stanset da dette ble oppdaget. Da hendelsen skjedde ble den håndtert med våre prosedyrer, sier Lise Andreassen Hagir, pressetalskvinne i Equinor.

Ikke sikkert det er fra Statfjord A

Beredskapsorganisasjonen i Equinor, samt Nofo ble mobilisert. Relevante myndigheter ble kontaktet, ifølge Hagir.

Men det er altså ikke noe som tyder på at det kom fra lasteoperasjonene.

– Etter grundig inspeksjoner ble det ikke funnet noe lekkasjepunkt på systemet inn til plattformen. Vi begynte å laste igjen etter to dager, den 17. mai, sier hun.

Hagir sier videre at det er tatt prøver som er sendt til analyse for å finne ut hvor oljen faktisk kom fra.

– Det er ikke konkludert med at denne oljefilmen kom fra Statfjord A. Vi har iverksatt en gransking for å få ytterligere informasjon og hente ut eventuell læring, sier hun.

Equinor-talspersonen sier at de ikke har konkludert med hvor stort utslippet er.

– Spørsmål om størrelse er også en del av granskingen, og vi vil ikke forhåndskonkludere, ifølge Hagir.

– Vet ikke noe om volum

Nofo har ikke ønsket å svare på spørsmål, men henviser til Equinor.

Noen andre som startet gransking av hendelsen, var Petroleumstilsynet (Ptil).

Ifølge pressekontakt Øyvind Midttun er det foreløpig ikke noen indikasjon på at det har vært en lekkasje så langt.

– Vi iverksatte en gransking, men det er stilt i bero. Det er ingen indikasjon på at det har vært en lekkasje ennå, og vi vet ikke noe om volum, sier han.

Midttun forteller videre at Equinor har inspisert anlegget, og har rapportert tilbake at det ikke er noe som tyder på lekkasje.

Venter på mer informasjon

Midttun understreker at de ikke er ferdige med granskingen, men at de venter på mer informasjon.

– Equinor har sendt oljeprøver til analyse. Vi venter på svar på disse analysene, før vi bestemmer oss for hva vi skal gjøre videre, sier han.

Eqiunor sier at de ikke har en formening om utslippet kan kalles stort eller lite, men at granskingen vil kunne gi svar på det.

Ptil har ikke vært offshore i forbindelse med granskingen. Equnor sier at heller ikke de vet hvor utslippet kommer fra.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.