Uten svært omfattende, kostbare og gjerne upopulære tiltak mot økt forbruk av fossile energikilder, kan gjennomsnittstemperaturen på kloden stige med opptil seks prosent på lang sikt. Det advarer IEA mot i årets "World Energy Outlook", ifølge Dagens Næringsliv.
25.500 milliarder
Temperaturen på Jorden vil stige med to grader selv om verdens rikeste land kutter sine klimagassutslipp fullstendig. Ikke en gang dersom fornybare og andre energikilder med lavt karboninnhold står for over en firedel av energiforbruket i 2030, er det sannsynlig at vi kan hindre en temperaturstigning på tre grader, ifølge IEA.
De mener at det vil kreve investeringer tilsvarende 0,6 prosent av den globale verdiskapningen i fjor dersom man skal begrense oppvarmingen til "bare" to grader, og hevder at det vil koste over 25.500 milliarder kroner å skifte ut "skitne" kraftforsyninger fra 2010 til 2030.
Foreslår atomkraftverk
- Jeg vil ikke bruke ordet ragnarokk, men med en temperaturøkning på seks grader stor vi overfor en helt annen planet. En temparturøkning på to grader vil gjøre innlandsisen på Grønland ustabil, ta knekken på isbreene i Andesfjellene og Himalaya og true vanntilførselen til flere hundre millioner mennesker. En økning på tre grader vil føre til irreversible endringer og redusert matproduksjon over store deler av kloden. Evnen til å tilpasse seg en økning på seks grader vil være svært begrenset, sier professor Eystein Jansen ved Bjerknessenteret til Dagens Næringsliv. Han sitter også i FNs klimapanel (IPCC).
Frederic Hauge i Bellona mener det er en av de mest alarmerende rapportene noensinne, og Pål Prestrud ved Cicero sier det ikke lenger holder å skape ny teknologi: Den må også tas i bruk.
Ifølge Dagens Næringsliv peker IEA på fangst og lagring av CO 2, og atomkraftverk, som viktige virkemidler for at ikke de dystre spådommene skal bli en realitet.