To av tre bedrifter synes det er litt eller meget vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører, og de har ingen tro på at situasjonen vil bedre seg i løpet av de neste tre årene. Halvparten mener etterspørselen vil være høyere enn tilbudet.
Dette går frem av en undersøkelse gjennomført av Norges ingeniørorganisasjon (Nito), blant personer med ansettelsesansvar i 250 bedrifter i privat og offentlig sektor.
Bedriftene anslår at det vil være behov for 10.000 nye ingeniørstillinger i årene som kommer.
Vanskelig for de små
Rekrutteringsproblemene skyldes først og fremst at det er vanskelig å finne folk som har relevant erfaring. Bransjespesifikke forhold og konkurranse på arbeidsmarkedet er andre forklaringer, ifølge de som har svart i undersøkelsen.
Offentlig sektor oppgir bedre lønns- og arbeidsbetingelser i privat sektor som et problem for rekrutteringen. 30-40 prosent oppgir videre at det er mangel på ingeniører og at det utdannes for få. Problemene oppleves kraftigst i små bedrifter, mens de som ikke opplever rekrutteringsproblemer mener det skyldes at de oppfattes som attraktive blant arbeidssøkerne.
Erstatter med andre
Løsningen for mange bedrifter er å omskolere personer med annen bakgrunn, der de ikke greier å skaffe ingeniører, eller leie inn eksterne tjenester.
- Undersøkelsen bekrefter det vi varslet allerede for ti år siden, fastslår Nito-president John-Arne Haugen. Han forsikrer at Nito vil fortsette pådriverrollen for å gjøre det attraktivt blant unge å bli ingeniør.
- Dette er ikke en utvikling du snur over natta, advarer Nito-presidenten.