Klor har lenge vært en meget trygg barriere mot smittestoffer fra drikkevann. Likevel bør vi se oss om etter andre vannbehandlingsmetoder.
Folkehelseinstituttets nettavis slår et slag for at de store vannverkene må gå foran i sikring av drikkevannet. Mange mennesker påvirkes dersom vannet forurenses.
Men instituttet mener ikke at alle vannverk som i dag benytter klor, umiddelbart bør finne andre former for vannbehandling. Uansett vil sikkerheten øke dersom verkene går over til metoder som også tar knekken på parasitter og bakteriesporer.
Folkehelsa anbefaler flere metoder som fjerner eller inaktiverer hvilestadier av de vannbårne parasittene Cryptosporidium parvum og Giardia intestinalis - samt sporer av enkelte bakterier. Disse finnes naturlig i Norge.
Til nå er det ikke registrert vannbårne utbrudd av sykdom fra slike organismer. Forekomsten av parasittene kan øke blant annet som følge av økt turisme.
De UV-anleggene vi allerede har i Norge, gir tilstrekkelig dose til å knekke parasittene. Ved å øke dosen noe, inaktiveres også bakteriesporene.
Membranfiltrering med poreåpning på 10 nanometer fjerner bakterier, sporer, parasitter og virus.
Ozonering og kjemisk felling er to metoder som kan benyttes, men de er ikke like effektive, opplyser Folkehelsa.