Allerede fredag var oljeflaket etter Statfjord-utslippet så tynt at lensesystemene ble slått av.
– Flyet har ikke sett noe olje, men vi vil fortsatt ha fartøy i beredskap og vi følger utviklingen. Fartøyene har lensutstyr om bord og kan om nødvendig mobiliseres på kort varsel hvis vi gjør nye observasjoner, opplyser informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til NTB.
Det var søndag kveld moderat vind og tre meter bølgehøyde i det aktuelle området.
Ukjent årsak
Aanestad vet ikke hva som kan være årsak til bruddet på oljeledningen, og vil heller ikke spekulere. Spekulasjoner om at oljeledningen kan være kuttet av ubåt eller fiskeredskap har han ingen kommentar til.
– Vi har ingen formening om årsaksforholdet, og vil først kunne kommentere mulig årsak etter at den interne granskingen er gjennomført, sier Aanestad. Han kan ikke si når granskingen er avsluttet.
Parallelt gjennomfører Statens forurensningstilsyn og Petroleumstilsynet sine undersøkelser.
Ny overflyging
Aanestad sier at det også mandag vil bli foretatt overflyging av Statfjord-området, og etterkantundersøkelse av vannkvaliteten vil fortsette på ulike dyp for å se om det kan registreres noen negativ miljøeffekt.
Fredag sendte selskapet ned miniubåt for å inspisere den 19 tommer tjukke slangen som førte olje fra en lastebøye på Statfjord A til tankskipet Navion Britannia. Slangen var røket tvers av 30 meter fra der slangehodet var festet til skipet, og forårsaket utslipp av 4.000 tonn råolje.
– Det er ikke avdekket skade på ledningen til den andre lastebøyen, som nå også er inspisert av miniubåt, sier informasjonsdirektøren. (©NTB)