KARRIERE

Ikke siden finanskrisen har lønnsveksten for sivilingeniørene vært like lav

Oljebremsen er satt på for fullt.

Bare småmynter: Sivilingeniørene i Tekna i privat sektor fikk magre 2,6 prosent i lønnsvekst i år.
Bare småmynter: Sivilingeniørene i Tekna i privat sektor fikk magre 2,6 prosent i lønnsvekst i år. Bilde: Sara Johannessen / Scanpix
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
11. des. 2014 - 22:04
Vis mer

I dag publiserer fagforeningen Tekna sin årlige lønnsstatistikk. Den viser at lønnsveksten ikke har vært lavere siden finanskrisen – for sivilingeniører i næringslivet.

Årets undersøkelse viser at Tekna-medlemmene i privat sektor i år kun har hatt en lønnsvekst på 2,6 prosent. Vi må tilbake til 2009 for å finne et like lavt tall.

Lønnsveksten for Tekna-medlemmer i næringslivet i år er i snitt 20.526 kroner. I snitt tjener de 797.473 kroner.

Mellom 2012 og 2013 økte lønningene for sivilingeniørene i næringslivet med 3,3 prosent. Året før var økningen 3,8 prosent. (Se prosentvis endring år for år tilbake til 2001 i grafen øverst i saken). Med lønnsvekst menes her vekst i gjennomsnittslønn.

Les også: Så lang tid bruker oljeingeniørene på å nå millionlønn

– Mer urolig tid

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg mener lønnsveksten gjenspeiler situasjonen i bedriftene.

– Det er en mer urolig tid. Hovedbildet er moderat lønnsutvikling, utviklingen vi ser speiler situasjonen i resten av samfunnet, sier Randeberg til Teknisk Ukeblad.

Hun mener tallene viser at lønnssystemet med lokale, kollektive forhandlinger fungerer.

– Det er en ansvarlig måte å gjøre det på, men det bygger på stor grad av tillit. Neste gang det går oppover, så vet våre medlemmer at de får det igjen, sier hun.

Les også: Trodde du oljeprisen var lav nå? Hør hva disse ringrevene har å si

Snittlønn i olja: 838.702

Som vanlig publiserer fagforeningen for sivilingeniører og teknologer statistikk fordelt på statlig, kommunal og privat sektor. De publiserer også egne tall som viser lønnsveksten til medlemmene i oljebransjen.

I oljebransjen var lønnsveksten 0,2 prosentpoeng høyere enn for medlemmene i næringslivet som helhet, altså 2,8 prosent. Tallet er uforandret siden i fjor.

Tekna-medlemmene i oljebransjen fikk i år i snitt omtrent 2000 kroner mer i lønnsvekst sammenliknet med næringslivet generelt.

Snittlønnen for et Tekna-medlem i oljebransjen er 838.702 kroner.

Usikkerhet blant olje-medlemmene

Tekna-presidenten mener lønnsutviklingen speiler de tøffe tidene i oljebransjen.

– Vi er i en utfordrende situasjon, og vi merker at det er mye usikkerhet, forteller hun om situasjonen for medlemmene i oljebransjen.

Hun forteller at Tekna-medlemmene ikke er blant dem som er verst rammet av kuttene i oljebransjen, men at det er økende usikkerhet om hva som skjer og at flere vil snakke med juristene deres.

– Vi er spente på hva som skjer neste år. Spørsmålet er hvordan bedriftene reagerer og hva de gjør for å demme opp for utviklingen, sier hun.

Les også: – Hemmeligheten til høyere lønn er å ikke be om noe

Staten øker mest- En utfordrende situasjon, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg. Stein Jarle Olsen

Staten øker mest

Lønnsveksten er sterkest for Tekna-medlemmene i staten, med 4,1 prosent, en økning på 1,5 prosentpoeng sammenliknet med lønnsveksten i fjor.

Men snittlønnen er langt lavere enn i næringslivet – 610.337 kroner.

– Her er det et stort etterslep å ta igjen. Forskjellen på å jobbe i privat og statlig sektor for en person er stor, og den forskjellen opprettholdes, sier Randeberg.

Hun forteller at forskjellen i stor grad skyldes systemet med sentrale forhandlinger i staten, som Tekna ønsker å endre til lokale, kollektive forhandlinger for deres medlemmer.

Randeberg mener dette har fått fornyet aktualitet, fordi staten nå har en gylden mulighet til å tiltrekke seg viktig kompetanse nå som usikkerheten har kjølt ned privat sektor.

– Nå som det er mer kompetanse i flyt, er det viktig at staten benytter anledningen til å sikre seg de rette personene med rett kompetanse. Man kunne gjort statlig sektor mer attraktiv for våre grupper uten sentrale forhandlinger. Vi mener dette systemet er gammeldags, sier hun.

Svakest i kommunene

Svakest er lønnsveksten for Tekna-medlemmene i kommunene. I år er den kun 1,8 prosent.

Snittlønnen for sivilingeniørene i kommunene er i år 621.741 kroner.

Ifølge Tekna-presidenten er årets tall for sivilingeniørene i kommunene preget av at mange lokale forhandlinger ble utsatt. Det har påvirket statistikken, og de regner med at den reelle lønnsveksten er omtrent som i staten.

Les også: 1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

– Som forventet

Direktør for bransje- og industripolitisk avdeling i Norsk Industri, Knut Sunde, sier at de tendensene de så da forhandlingene om frontfagene var ferdige i april bare har forsterket seg utover i året.

– Nedbemanningen i offshoreleverandørindustrien var den fremste grunnen til at vi sa at lønnsveksten i år kom til å lande på 3,3 prosent totalt sett, noe som forutsatte et moderat lokalt oppgjør i 2014. Det var det mange som stilte spørsmål ved, men på det tidspunktet var nedbemanningen så vidt i gang, og vi tok høyde for at nedbemanningseffekten ville være sterkere når de lokale oppgjørene skulle finne sted utover høsten, sier Sunde.

Oljeprisen er også en vesentlig grunn til nedkjølingen, påpeker Sunde.

– Bare fra sommeren til nå har oljeprisen falt med 45 prosent. Det er helt ekstremt, og har bare forsert utviklingen vi så i februar-mars. Når det er sagt, er utslagene på lønningene innenfor våre bransjer større på Nito-siden enn på Tekna-siden, sier han, og legger til at Teknas tall ser ut til å stemme godt overens med deres egen statistikk.

SOM FORVENTET: Det sier Knut Sunde, direktør i Norsk Industri. NTB scanpix

– Lønningene kjørt i været

Norsk Industri-direktøren sier at lønningene har vært kjørt i været i mange år av en oljesektor med stor betalingsvilje og -evne.

– Når nå evnen er dårligere og viljen veldig mye dårligere, i tillegg til at mange hundre ingeniører og sivilingeniører er sagt opp eller er i prosessen med å bli sagt opp, bør det ikke overraske verken Nito eller Tekna at dette gir utslag på lønnsutviklingen allerede i 2014.

– I fjor anslo du at 2014 ville være preget av «gradvis moderasjon» i norsk økonomi. Hva sier du nå?

– På denne tiden i fjor var det ikke klart at oljesektoren skulle nedskaleres. Da lå vi på 100-110 dollar fatet nok et år, og hadde et svært høyt aktivitetsnivå. Statoil hadde akkurat inngått rammeavtaler om vedlikehold og drift for fire år fremover som tilsa et veldig høyt nivå. Da vi kom til februar, bare få måneder etterpå, kom de første signalene fra Statoil og flere om at denne type avtaler kom til å bli sett på med nye øyne. Siden da har vi vært tydelige på at det vil komme en nedgang i oljesektoren, og hvor sterk den blir, det skal vi komme tilbake til i konjunkturrapporten vår i februar, sier Sunde.

Tekna-medlemmer kan se komplett statistikk på tekna.no.

Les også:

Disse sjefene tjener aller best

Nyutdannede sivilingeniører tjener best av alle med mastergrad

Her får de ansatte tilbud om sluttpakke hvert eneste år  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.