– Vi er overrasket over at StatoilHydro tar seg så god tid, sier Audun Rødningsby fra miljøorganisasjonen Zero til TU.no.
I StatoilHydros masterplan som ble lansert i dag, går det frem at rensingen kanskje ikke kommer på plass før 2018.
Ferdig teknologi
Derfor bør StatoilHydro gå for et alternativ basert på dagens tilgjengelige aminteknologi, altså alternativ 1 i masterplanen.
– Jeg forstår at rensing av crackeren kanskje gir grunn til å vente, fordi det er mer krevende teknologisk på grunn av avgassene. Men på gasskraftverket har teknologien vært ferdig lenge, sier Rødningsby til TU.no.
Forsinker det hele
Han mener at å utsette investeringsbeslutningen på Mongstad er å forsinke hele implementeringen av CO2-fangst internasjonalt.
– Det må fullskala-anlegg til for å få et teknologigjennombrudd for CO2-rensing, sier han.
For høy pris
StatoilHydro anslår at totalprisen for renseanleggene vil bli på 25 milliarder kroner. Zero mener dette er urimelig høyt.
– Vi er glad for at Gassnova som en uavhengig aktør kobles inn, og mener de bør overta gjennomføringen av hele prosjektet, sier Rødningsby.
– Hvorfor skulle StatoilHydro prise renseanlegget for høyt?
– Olje og gassbransjen gjør ting på en annen måte en annen industri. De har andre regnemåter, som ikke nødvendigvis er tilpasset CO2-fangst, sier Rødningsby.