OLJE OG GASS

In Aménas-rapporten kan gi svar på disse spørsmålene

Statoil-rapporten fra In Amenas kan bli lagt frem allerede denne uken.
Statoil-rapporten fra In Amenas kan bli lagt frem allerede denne uken. Bilde: Kjetil Alsvik/Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
11. sep. 2013 - 10:54
Vis mer

Det er varslet at Statoil i løpet av denne uken kommer til å være ferdige med rapporten i etterkant av Statoil-anlegg angrepet i Algerie i Algerie.

Angrepet skjedde 16. januar i år, og ble gjennomført av Katibat Moulathamine (Den maskerte brigade). Omkring 700 personer ble tatt som gisler, og 38 gisler ble konstatert drept. Fem av dem var nordmenn.

Les også: Slik fungerer Statoils In Amenas-anlegg

Presis beskrivelse

Terrorforsker Tore Bjørgo tror rapporten vil forsøke å besvare en rekke av spørsmålene etter In Aménas-angrepet, blant annet rundt interne sikkerhetstiltak og sikring av området.

– Jeg tror det er flere ting som kommer til å bli tatt opp. Det ene er at en slik rapport skal forsøke å gi en presis beskrivelse av hva det var som skjedde. Det vil si hvilke aktører som var involvert og hvordan hendelsesforløpet var, sier Bjørgo som er professor ved Politihøgskolen og forsker ved NUPI.

– Det andre er at rapporten sikkert kommer til å ta for seg hva som sviktet, og hvordan dette kunne skje. Da blir det nok blant annet sett på interne sikkerhetstiltak og sikring av området. Siden det også viser seg at det var hjelpere internt på anlegget, vil nok også sjekking av personell bli tatt med som et tema, sier han.

Samspillet

Bjørgo peker også på at Statoil kommer til å se på hva man kunne ha gjort bedre.                         

– Man vil nok også se på hva man kunne gjort i forkant for å forhindre dette. Kunne man hindret dem i å trenge inn og ta personell til fange? Det vil nok også bli sett på om man kunne hatt bedre fluktveier, og steder der man enklere kunne kommet seg i sikkerhet, legger han til.

– Den tredje tingen jeg tror kommer til å bli tatt opp, er kriseresponsen. Hvordan reagerte lokale myndigheter? Hvordan reagerte Statoil og de andre selskapene på anlegget? I tillegg, hvordan reagerte de forskjellige involverte lands myndigheter, og hvordan fungerte samspillet mellom disse? Samspillet mellom Statoil og norske myndigheter vil nok bli diskutert spesielt inngående, gjetter han.

Kunne reddet liv

Forskeren sier også det er mulig at rapporten vil se på om man kunne ha spart liv gjennom å innlede forhandlinger.

– Det kommer litt an på hvor langt Statoil går i rapporten, men et spørsmål er hvorvidt man kunne ha spart liv ved å forhandle med terroristene. Algeriske myndigheter avviste forhandlinger og kjørte en knallhard konfrontasjonslinje, og dette kan nok ha kostet mange liv. Internasjonalt ledende eksperter på gisselforhandlinger hevder at man gikk glipp av muligheter for å vinne tid og spare liv ved å avvise forhandlinger, sier han.

– I tillegg kommer det nok til å være en liste med læringspunkter etter hendelsen.

I rute

Statoil kan ifølge pressetalsmann Bård Glad Pedersen ikke bekrefte hvilken dag rapporten blir lagt frem. Men man skal være i rute med arbeidet.

– Man skulle være ferdig med rapporten innen den 15. september. Signalene er at man er i rute med dette. Nærmere informasjon vil bli gitt når vi har funnet en dag for fremleggelse av rapporten, sier Glad Pedersen til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Burde Statoil ta så høy risiko?

Advarer mot heksejakt etter Algerie

Statoil-anlegg ligger nær terrorleir  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.