Svaret kommer trolig når statsbudsjettet legges frem 6. oktober. – På forsommeren ble det klart at olje- og energiminister Odd Roger Enoksen vil gå inn for såkalte feed-in ordninger med finansiering basert på Enovas fondsmidler. Trolig kommer første bevilgning i statsbudsjettet, sier informasjonssjef Frank Tangen ved Södra Cell Tofte på Hurum.
Viljen er der
Feed-in ordning vil si at produsenter av fornybar energi kompenseres for ekstrakostnaden i forhold til prisen på elkraft basert på ikke-fornybare kilder. Södra Cell Tofte har på oppfordring fra Enoksen levert en utredning som viser at det er vanlig for produsenter av bioenergi i Europa å bli inkludert i denne typen støtteordning. I dag har bioenergiprodusenten et handikap på 50 millioner kroner i forhold til svenske papirmassefabrikker fordi de ikke får selge elsertifikater.
– Vi har en følelse av at viljen til å finne løsninger er stor, men det har vært så mange tilbakslag at vi må ha ordningen på bordet før vi kan senke skuldrene, sier Tangen.
Støtte fra lokalsamfunnet
I sommer kastet Buskerudpolitikerne Torbjørn Jagland (Ap) og Per Olaf Lundteigen (Sp) seg inn i kampen for å redde cellulosefabrikken.
– Vi har også hatt samarbeid med Naturvernforbundet og Bellona i denne saken, i tillegg til sterk støtte fra Buskerudbenken på Stortinget. Engasjementet i lokalsamfunnet er stort. Det finnes nok ingen andre kommuner i landet hvor innbyggerne er mer orientert om støtteordninger for fornybar energi, tror informasjonssjefen.
Cellulosefabrikken på Tofte hevder å være Norges største produsent av bioenergi. Ifølge utredningen bedriften har fått utført, har 90 prosent av konkurrentene i Europa en eller annen støtteordning for fornybar energi. Frykten er at en ny norsk støtteordning ikke vil inkludere eksisterende fornybar kraftproduksjon. – Nå må det komme en løsning. Det har med forutsigbarhet å gjøre, sier Tangen.