Innen 2010 skal de nye midlene resultere i bedre papir, lavere kostnader og 17 prosents reduksjon i energiforbruket.
Statsforetaket Enova har spyttet inn 50 millioner kroner til prosjektet ved Norske Skog Skogn.
Endringene i papirproduksjonen vil nemlig samtidig vil føre til en kjærkommen energibesparelse på 250 GWh, noe som tilsvarer 17 prosent av energiforbruket ved fabrikken.
Press fra trykkerier
Norske Skog prioriterer energisparing høyt, ifølge konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.
Han er glad for at Staten gjennom Enova bidrar til å gjøre prosjektet lønnsomt.
Utenlandsk press
- Omleggingen er optimal, ikke bare fordi den reduserer energiforbruk og kostnader på Norske Skog Skogn, men også fordi den fører med seg en forbedring i kvaliteten på papiret, sier Rynning-Tønnesen.
En årsak til at Norske Skog investerer betydelig i Skogn-anlegget er at de store trykkeriene i Skandinavia, Storbritannia og Irland over tid har etterlyst avispapir med bedre trykkvalitet og større andel returfiber. Dette skal gi bedre bilder på trykk.
Lokke nye kunder
I tillegg til å sikre eksisterende kundemasse, mener Norske Skog at bedre papirkvalitet også vil skaffe nye kunder i framtida.
Fabrikksjef Heinz Simon sier til Trønder Avisa at det etterhvert har blitt sterkt press etter å få kjøpt papir fra deres nyeste og største papirmaskin, PM3, som produserer returpapir.
- I returpapir er det fyllstoff. Når vi nå satser på fyllstoff på PM1 og PM2, samt at også PM1 vil bli gjort i stand til å ta returpapir, står vi godt rustet for å tilfredsstille etterspørselen i årene som kommer, sier Heinz.
Pose og sekk
Prosjektet starter i år og skal gjennomføres innen utgangen av 2009. Norske Skog Skogn baserer produksjonen på papirmasse fra tømmer og returpapir.
Etter at prosjektet er gjennomført vil andelen tømmer reduseres noe og erstattes av rimeligere fyllstoff og mer bruk av returpapir.
Dette betyr økt konkurransekraft samt at Norske Skog Skogn møter kundenes krav om større andel returfiber i avispapiret, skriver Norske Skog i en pressemelding.