– Nå må regjeringen rette opp det svake forskningsbudsjettet vi fikk i fjor. Vi trenger et løft, sier fagsjef for forskning og innovasjon i Norsk Industri, John Vigrestad.
På jumboplass
Norge er det nordiske landet som investerer minst i forskning og utvikling (FoU). Regjeringen har vedtatt at FoU-investeringene skal økes til tre prosent av BNP innen 2010 – det offentlige skal stå for én prosent og næringsliv og andre kilder for to prosent. Dette målet er uttrykt både i Forskningsmeldingen og gjentatt i Soria Moria-erklæringen. Statsbudsjettet regjeringen la fram i fjor levde derimot ikke opp til forhåpningene. Djupedal selv kalte det et hvileskjær, og det er Vigrestad enig i:
– Veksten var lavere enn forventet, og den var ikke rettet inn mot næringsrettet forskning.
Tre prosent urealistisk
– Er det mulig å øke FoU-investeringene til tre prosent av BNP innen 2010?
– Nei, det er urealistisk at vi skal nå målet om tre prosent innen 2010. Men målet er viktig for å drive frem FoU-aktivitet. Vi må flytte målet frem i tid, sier Vigrestad, som mener at den brukerstyrte forskningen må styrkes betydelig.
– Det må også settes av midler til fondet for forskning og nyskaping, slik at det kommer opp i 100 milliarder kroner. I dag står det 60 milliarder der. Når industrien satser, må også regjeringen satse.
Satser tungt
Næringslivet brukte i overkant av 13,6 milliarder kroner på egenutført FoU i 2005, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Industrien er fortsatt den største FoU-aktøren og står for i underkant av 50 prosent av FoU-utgiftene
– Norsk Industri satser tungt på forskning. En stor del av bedriftenes omsetning kommer fra egenutviklede produkter. Næringslivet må satse internasjonalt. Det skjer uavhengig av Djupedal, sier John Vigrestad.
Norsk Industri har gjennomført en egen undersøkelse blant medlemsbedrifter:
– 80 prosent av bedriftene som deltok i undersøkelsen har gjennomført forskning, utvikling eller innovasjon i 2005. Til sammen brukte de om lag 2,9 milliarder kroner på FoU og innovasjon. Det er i underkant av tre prosent av omsetningen.
Trapper ikke ned
Vigrestad mener at sannsynligheten for at industrien tar et hvileskjær er svært liten.
– Det er ingenting som tyder på at forskningsaktiviteten i industrien blir trappet ned, selv om det er vanskelig å få tak i arbeidskraft. Spesielt sivilingeniører, sier han, og viser til at om lag 25 prosent av omsetningen til de industribedriftene som deltok i undersøkelsen kommer fra egenutviklede produkter eller prosesser lansert i perioden 2003 til 2005.