INDUSTRI

Bygger ny fabrikk

NYE ARBEIDSPLASSER: 130 personer får arbeid i den nye fabrikken til RHI.
NYE ARBEIDSPLASSER: 130 personer får arbeid i den nye fabrikken til RHI. Bilde: Arkitektkontoret Børve og Borchsenius as
Anders J. Steensen
2. jan. 2012 - 10:29

En av grunnene til at østerrikske RHI valgte å etablere seg på Herøya var at her hadde de tilgang på alt de hadde behov for.

– Vi har produksjon av råstoffet, magnesiumoksid (MgO) her. Og vi har tilgang på kraft og gode transportmuligheter. Dessuten finnes nødvendig infrastruktur på plass, forteller prosjektleder i RHI, Ferdinand Ochabauer, til Teknisk Ukeblad.

Les mer om Herøya:

Mye varme

Fabrikken RHI bygger blir verdens største i sitt slag og skal produsere ca. 80 000 tonn fused magnesia i året.

Den blir stor, selve gulvarealet er på 10 000 m2. Totalt effektbehov er på 45 MW.

– Vi skal ha 10 ovner hver på 3,7 MW. Men siden selve prosessen krever så høy varme, 3000 celsius, har vi også behov for store arealer for nedkjøling, forteller Ochabauer.



RASK UTBYGGING: Disse tre leder utbyggingen av RHIs nye fabrikk for fused magnesia. Fra venstre Jonny Olsen, Ferdinand Ochabauer og Gustav Gulbrandsen.
RASK UTBYGGING: Disse tre leder utbyggingen av RHIs nye fabrikk for fused magnesia. Fra venstre Jonny Olsen, Ferdinand Ochabauer og Gustav Gulbrandsen.

Kort byggetid

Fra byggestart til produksjonsstart går det under et år. 20 august skal fabrikken åpne.

BIS Production Partner vant den internasjonale konkurransen som prosjektpartner for gjennomføring av prosjektering og bygging av fabrikken.

BIS Production Partner, tidligere Hydro Production Partner er en stor tverrfaglig tjenesteleverandør med hovedkontor på Herøya.

Utbyggingen gjennomføres med samarbeidspartnerne A.L. Høyer Skien, Arkitektkontoret Børve og Borchsenius, JHS Engineering og Eriksen & Horgen.



Stort bygg

Selve bygningen blir 30 meter høy, 165 meter lang og inntil 60 meter bred, totalt vil det bli levert ca. 3000 tonn med stålstruktur til bygget, i tillegg kommer alt innvendig utstyr.

Anskaffelser er blitt gjennomført i konkurranse mellom prekvalifiserte tilbydere globalt hvor det meste av nøkkelustyret kommer med båt fra Kina.

Totalt pr. i dag er det ca. 50 personer som er engasjert i prosjektteamet, de fleste av kontraktene blir signert før jul.

– Grunnet den korte gjennomføringstiden utføres prosjektering og anskaffelser på teknisk utstyr parallelt med at vi bygger fabrikken. Dette krever tett samarbeid og gode rutiner for å sikre at de riktige beslutningene blir tatt fortløpende etter hvert som fabrikken tar form, sier Jonny Olsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.