Den tidligere Høyre-toppen reagerer på finansministerens taushet.
– Det viser at det er enkelt å kritisere utenlandske selskaper som trår feil, men ikke sine egne statseide, sier hun.
I forbindelse med Teknisk Ukeblads avsløringene om at arbeidere som bygger verdens største aluminiumsfabrikk i Qatar avspises med luselønn og dårlige betingelser, har TU gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra finansminister Kristin Halvorsen. Uten å lykkes. Hun har ikke villet uttale seg.
Les hovedsaken:
Hydrosjef Reitens kommentar: Qatar: Hydro bryter eget regelverk
SVs kommentar: SV hardt ut mot Hydro-sjef Reiten
Hard kritikk av Wal-Mart
For to år siden kastet finansministeren ut Wal-Mart, verdens største kjøpesenterkjede og arbeidsgiver, fra oljefondet aksjeportefølje. Den gang kritiserte Halvorsen Wal-Mart for grove og systematiske brudd på menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter.
Da sa Halvorsen:
– Det dreier seg om systematisk forskjellsbehandling av kvinner og menn og manglende rett til fagorganisering. Hos leverandørene er det barnearbeid og pålagt overtid uten betaling, og også mer dramatiske virkemidler som urimelig avstraffing og innelåsing av arbeidere. Det er brudd på menneskerettigheter, fagrettigheter og FNs barnearbeidskonvensjon.
Ingen stor forskjell
I stekende hete, 60 timer i uka og med kun 6 kroner i timelønn, må fremmedarbeidere slite i 50 graders varme for å reise Hydros prestisjeprosjekt, aluminiumsverket Qatalum utenfor Qatars hovedstad Doha. Arbeiderne får heller ikke her lov til å organisere seg.
– Det er ingen stor forskjell på statligeide bedrifter og private, mener Clemet, som heller ikke vil kritisere Hydro.
– Til det kjenner jeg saken for dårlig. Mitt inntrykk er at norske bedrifter gjør sitt ytterste, for at det ikke skal begås feil. Vi kan ikke forvente norsk standard i fattige land. Å ikke være der, er ikke et godt alternativ. Fattige land trenger utenlandske investeringer.
Passivt eierskap
Hun er mer kritisk til statlig eierskap.
– Regjeringen har en forestilling om at det private er skadelig for landet, men det offentlige er riktig og godt. At det er staten som bygger landet. Men det skjer mye bra i privat sektors regi.
Et annet problem med statlig eierskap mener Clemet er at selskapene blir eierløse.
– Statlig eierskap blir ofte passivt eierskap. Staten har så mange hatter og rollene blir fort uklare. Når er det signaler fra eierne? Når er det politisk debatt? Alle aktivitet har en tendens til å bli litt farlig.