INDUSTRI

CO2-kutt etter store investeringer

Truls Tunmo
26. sep. 2007 - 07:12

Nå er taket så å si nådd.

Stora Enso Skoghall har kommet til et nivå hvor det blir vanskeligere og vanskeligere å redusere CO 2-utslippene.

Ikke i mål

- Nå kommer hele 93 prosent av energiforbruket vårt fra biobrensel, og bare 7 prosent fra fossilt brensel. Målet er å fjerne oljen fra forbrenningsprosessen og bruke annet brensel i stedet, men det er langt frem, sier direktør ved Stora Enso Skoghall, Ulf Eliassen.



Regnestykket

Selv om CO 2-utslippene fra fabrikken i Karlstad er redusert med 75 prosent fra 2004 til 2007, er ikke dette tallet reelt i globalt perspektiv.

Mellom 35 og 40 prosent av Stora Enso Skoghalls totale energibehov kommer fra biobrensel. Men under fremstilling av slikt brennstoff genereres mye CO 2-utslipp, likeså transporten av brennstoffet.

– Det er riktig. Utslippsreduksjonene er direkte knyttet opp mot utslippene fra produksjonen her på fabrikken, sier Eliassen.



Enorm kapasitet

ABB har levert mye av teknologien som gjør energieffektiviseringen mulig på en av verdens største papir- og kartongfabrikker.

Bare Boardmaskin 8, verdens største drikkekartongmaskin, spytter ut 65 millioner kartonger i døgnet. Dimensjonene er enorme – 298 meter lang og vel 8 meter bred.

Uten stans

Totalt produserer Stora Enso Skoghall 100 millioner kartonger i døgnet. Fabrikken har klart å redusere sine CO 2-utslipp med ca. 170 000 tonn årlig de siste tre årene.

– Det har vært et veldig stort prosjekt som vi har klart å gjennomføre uten stopp i produksjonen. Prosjektet har krevd mye planlegging, og kravene har vært ekstremt høye. Det gjelder i forhold til utstyr, tilgjengelighet, sikkerhet, brukervennlighet og energieffektivitet, sier prosjektleder og ingeniør Peter Olsson ved Stora Enso Skoghall.



Høyeffektive motorer

ABBs bidrag til energieffektiviseringen har blant annet vært leveranser av høyeffektivitetsmotorer og motorstyringssystemer som bedre koordinerer operasjonene.

Rundt 5000 motorer på Stora Enso Skoghall styres og overvåkes av brytere fra ABB. Av disse er ca 400 knyttet sammen i et overvåkingssystem. Dette systemet samler inn data fra motorene for best mulig optimalisering av driften.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.