Det danske pumpekonsernet Grundfos fløy inn journalister helt fra Sør-Afrika til Bjerringbro for å presentere pumpene og de enorme fabrikkene sine.
Det er gode tider for Grundfos-konsernet. I 2006 steg salget av pumper med 15 prosent, noe som resulterte i en omsetning på 15 milliarder danske kroner.
Nå produserer Grundfos over 10 millioner pumper i året. Likevel er det ikke aktuelt å utvide fabrikkene i Danmark. Som i norske industriselskaper byr de høye lønnskostnadene på store utfordringer for det tradisjonsrike selskapet.
Ut i verden
– Vi vil ikke øke produksjonskapasiteten i Vest-Europa, både på grunn av høyt lønnsnivå og behovet for å komme nærmere de nye markedene. Derfor vil vi heller bygge fabrikker i Kina, Ungarn og Mexico, sier Carlo Prola med den fengende tittelen group executive vice president.
Han er rask med å understreke at det foreløpig ikke er snakk om å nedbemanne i Danmark, og at det i de danske fabrikkene nå er 3900 medarbeidere – 200 flere enn ved årets begynnelse.
Energibesparelser
Grundfos satser på mange slags pumper. Men selskapet er størst innen sirkulasjonspumper som brukes til oppvarming, ventilasjon og aircondition.
Her har Grundfos en markedsandel på 50 prosent på verdensbasis. Og pumpemonsteret har visjoner om å ta stadig større deler av kaken. Nøkkelen er energisparing.
Kraftpumper
Ifølge Grundfos står pumper for hele 20 prosent av verdens totale elkraftforbruk. – Dermed får energisparende pumper et glimrende potensial både som miljøtiltak og for å redusere kostnader, sier regional segment manager Ole Gerlich.
Grundfos sine pumper står for rundt 1,5 prosent av verdens elkraft-forbruk.
– Våre pumper blir stadig mer energibesparende, sier Gerlich. Han forteller at pumpene som ble installert i 2003 førte til energireduksjon tilsvarende 111 000 husholdninger. Dette tilsvarer en CO2-reduksjon på 386,053 tonn. – Minst 80 prosent av våre nye produkter må være fem prosent mer energisparende enn tidligere modeller, og alle nye Grundfos-pumper må ha lavere materialbruk.
Rask innsparing
Gerlich forteller at energi utgjør hele 85 prosent av en pumpes livssykluskostnader.
– Derfor er det store summer å tjene på å kjøpe pumper som er energibesparende. Selv om slike pumper er dyrere i innkjøp, blir dette spart inn veldig fort. Og verden får stadig større problemer med energiforsyningen. Derfor er jeg overbevist om at dette er veien å gå, mener product manager Jim Rise.
Grundfos satser mye på forskning og utvikling. I fjor ble det brukt 543 millioner danske kroner for å videreutvikle produktene.
Solpumpe
Pumpekjempen satser også på solceller. Grundfos har lenge produsert solcelledrevne vannforsyningspumper. Den siste versjonen har siden 2002 blitt installert i mer enn 25 000 anlegg verden over.
Og nylig inngikk Grundfos og den thailanske solcelleprodusenten Solartron Public Company et samarbeid om å utvikle nye pumper som er drevet av solenergi. Disse skal sørge for sikker vannforsyning på landsbygda i Thailand hvor elektrisitet er en mangelvare.
– Vi har pålagt oss selv sterke miljøforpliktelser, sier Gerlich.