I årets tredje kvartal hadde selskapet et underskudd før skatt på 158 millioner euro, altså nærmere 1,2 milliarder norske kroner.
Bakgrunnen er at det amerikanske vindmøllemarkedet har kollapset, noe som gjør det svært vanskelig for Vestas å drive i like stor skala som i dag.
Mange nedleggelser
Som om ikke det var nok, har kinesernes inntog på markedet sammen med de dårlige tidene i Europa tvunget selskapet til å ta grep. I september ble over 600 ansatte fjernet fra forskjellige avdelinger i Danmark, i oktober ble tre forsknings- og utviklingsavdelinger i USA stengt.
Tidligere har utviklingsavdelinger i Houston, Boston, Singapore, Beijing og på danske Risø forsvunnet, mens produksjonsfabrikker i Kina og Spania har blitt stoppet.
Også her i Norge har konsernets fabrikk i Kristiansand, som produserer komponenter til vindmøller, blitt stengt ned i en seksukers periode.
Les også: Kald vinter kan velte energimålene
Flere kutt
Selskapet har allerede kuttet 2700 stillinger siden januar, men planen er at ytterligere 1000 arbeidere skal bort slik at arbeidsstokken blir redusert til 19 000 innen slutten av året.
Nå skal ytterligere 3000 bort innen utgangen av 2013. Det vil si at selskapet kommer til å ha rundt 16 000 ansatte i 2013, ned fra 22 700 ved inngangen til dette året.
Målet er å redusere de årlige kostnadene med 400 millioner euro, eller nesten tre milliarder kroner.
Et lite lys i mørket er likevel at selskapets serviceavdeling øker omsetningen med 46 prosent sammenlignet med tredje kvartal i 2011.
Les også: Norsk 10 MW havvindturbin
Lyspunkt
Selv om selskapet fremdeles er verdens største vindmølleprodusent, kan altså de nye kuttene true den statusen.
Administrerende direktør Ditlev Engel sier følgende om situasjonen i en pressemelding.
– Selv om det er vanskelig å gjøre flere kostnadskutt og reduksjoner i staben, er det helt nødvendig for å lage et slankere og friskere selskap som fortsette å tjene penger i et veldig usikkert og ustabilt vindmarked, sier han.
– Jeg er likevel glad for å si at en del av reduksjonene skjer gjennom deinvesteringer, noe som gjør at våre ansatte vil beholde jobbene sine hos andre arbeidsgivere enn Vestas, sier Engel.
Les også: Denne skal seile i over 60 knop