IT

Europas første radio for lysnettet var norsk

I dag er det norske industrieventyret 87 år gammelt.

Med støpsel: Radionette R3 ble starten på et norsk radioeventyr da den ble lansert som europas første nettdrevne radio 27. september 1927. Jan Wessel (1903-1980) startet et norsk industrieventyr.
Med støpsel: Radionette R3 ble starten på et norsk radioeventyr da den ble lansert som europas første nettdrevne radio 27. september 1927. Jan Wessel (1903-1980) startet et norsk industrieventyr.
27. sep. 2014 - 08:35

I dag er det 87 år siden den 24 år gamle oslogutten Jan Wessel (1903-1980) etablerte radiofabrikken Radionette.

Han hadde bygget Europas første radio som fikk strøm fra lysnettet. Det vanlige den gangen var å lytte til krystallapparater, eller til radioer drevet av svære og dyre batterier.

Selvlært

Wessel var en selvlært kar, og det første produktet hans var en batteridreven radio med to radiorør. Men det var først med neste modell Radionette R3 hadde en kjeksboks som kabinett.

Betegnelsen R3 betød at dette var en radio med tre rør. Han hadde fått tak i 300 spesielle radiorør fra en prøveserie hos Ultra-fabrikken i Berlin, og det var de som forsterket opp radiobølgene.

Når vi i dag snakker om overgangen fra FM til DAB så var dette før FM ble oppfunnet. Den gangen var det AM – amplitudemodulasjon som gjaldt.

De første regulære radiosendingene i Norge hadde startet opp tre år før og mange ville ha radio. NRK ble ikke etablert før i 1933.

Les også: Her gjør næringsministeren radio-Norge heldigitalt

I det små

Wessel både konstruerte og produserte R3 hjemme hos foreldrene i Bygdøy allé 67 i Oslo der et pikerom, som det het den gangen, fikk tjene som lokale.

R3 fikk vind i seilene fordi den var så billig.

Den kostet 150 kroner, og det var rundt halvparten av konkurrerende modeller som attpå til måtte bruke batterier, selv om det tilsvarer en pris på over 4000 kroner i dag.

Wessels mest kjente modell var likevel Kurér, som han utviklet etter krigen og som virkelig fikk fart på den norske Radiofabrikken, hvis gamle lokaler fremdeles ligger ved E18 når man har passert Sandvika på vei ut fra Oslo.

Les også:

Nå har 99,5 prosent av befolkningen tilgang til NRK over DAB

Slik kan bilen din få DAB+, ryggekamera og navigasjon

Slukkingen av FM-nettet kan bli omgjort  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.