IT

Første Angel Challenge i Norge: Gründerne konkurrerer om over en million kroner

Startet med 80. Nå er de 5.

 Jørgen Ekvoll (t.v.) CEO i Systemapic AS forklarer hvordan GIS-skyen fungerer.
Jørgen Ekvoll (t.v.) CEO i Systemapic AS forklarer hvordan GIS-skyen fungerer. Bilde: Andreas Witzøe
24. okt. 2015 - 10:00

Skjelvende hender holder faste grep rundt kaffekopper og vannflasker. Noen går hvileløst omkring, andre nistirrer ned i PC-skjermene sine.

Forbi nervøse gründere og inn i rom A2-030 på BI i Nydalen går investorene i Angel Challenge en etter en, til sammen 26. Om litt skal gründerne inn i rommet for å forsøke å overbevise investorene om at det er nettopp de det bør satses på.

Angel Challenge er et workshopbasert program hvor målet er å utdanne nye engleinvestorer (enkeltstående investor som investerer egne midler) i det å gjøre en investering, og førstegangsgründere i prosessen for å hente inn en investering.

Programmet har samlet inn 26 investorer som hver har gått inn med 50 000 kroner til en samlet førstepremie på 1,3 millioner kroner, som kun en av bedriftene stikker av med. De startet med 80 bedrifter. I dag skal de resterende ti bli til fem.

Systemapic AS

Blant de ti bedriftene som fremdeles er med i konkurransen, finner vi guttene i Systemapic. Akkurat som navnet tilsier lager de et kartsystem.

COE Jørgen Ekvoll og hans partner Knut Ole Sjøli møttes i Libanon i 2009 og har siden den gang vært uatskillelige. I 2013 hadde de fått nok og flyttet tilbake til Norge.

– Krig i Syria, politiske uroligheter i Libanon og sporadiske bilbomber i Beirut ødela litt den fine stemningen. Så vi flyttet til Norge og etablerte frilansselskapet Nedre og Øvre Romerike Dataprogrammeringsselskap (NØRD), sier Ekvoll.

Guttene fikk et oppdrag av World Wide Fund for Nature (WWF) om å lage et kart over de arktiske områdene. Kartet ble levert i løpet av et par måneder og guttene fikk 75.000 kroner i betaling.

Da produktet var levert ble de kontaktet av andre som ville ha pris på løsningen.

Potensialet i markedet var så stort at de satte seg ned og begynte å programmere en portal hvor slike prosjekter skulle kunne lages på timer i stedet for måneder. Dette var starten på Systemapic.

Mesh-gründer Anders Mjåset: – Hvis jeg kunne valgt om igjen, ville jeg ikke studert i det hele tatt

Radar(SAR)-data over Akersvattn, som viser hvor mye dammen stiger (blir presset opp av vannet).
Radar(SAR)-data over Akersvattn, som viser hvor mye dammen stiger (blir presset opp av vannet).

Enorm respons

Angel Challenge ble startet på initiativ fra Startup Norway, et selskap som jobber med å bygge opp et sterkt norsk økosystem for startupbedrifter.

Yvonne Edseth i Startup Norway forteller at responsen på konkurransen har vært enorm fra hele landet. 80 bedrifter meldte seg på konkurransen. Etter dagens pitching står det altså bare fem igjen.

– De fem som står igjen skal ikke bare kjempe om pengene, men de skal også få faglig utdanning. De skal også gjennom et opplæringsprogram sammen med investorene utvikle seg og bli enda bedre gründere, sier Edseth.

Engleinvestorene som er med i programmet er gjerne tidligere gründere som sitter med mye kunnskap.

Edseth forklarer at det å være engleinvestor gjør at man får en nærmere tilhørighet til bedriften man investerer i og kan bidra med kunnskap og engasjement.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi har investorer i kø for å være med i programmet, og vi måtte si nei til mange gode kandidater. Dette er nok bare den første av mange Angel Challenges, sier Edseth.

Les også: Dette ville den amerikanske investoren kastet penger på i Norge

Succeed or fail fast

Sjefsinvestor i Angel Challenge Thomas Berglund har selv startet tre bedrifter og har investert i åtte andre startups. Han forteller at et slik program er sårt trengt i Norge.

– Det trengs et bedre økosystem for gründerbedrifter i Norge. Norge ligger langt bak Sverige og Finland når det kommer til startups. Det er ikke bare gründerne som trenger hjelp. Vi samler investorer, som gjør at hver investor minsker risikoen. I tillegg blir den kollektive kunnskapen en nøkkel for investorene, sier Berglund.

Berglund forklarer at raskest mulig utvikling av bedriftene er helt avgjørende.

– Det er ikke noe poeng å bruke lang tid på noe som er dømt til å mislykkes. Vi som investorer må gi gründerne drahjelp. Succeed or fail fast er filosofien jeg bruker, sier Berglund.

Les også: De skulle lage noe så vilt og moderne ingen hadde turt før. Så møtte de på et problem

GIS i skyen

Gründerne har beveget seg fra gangen og inn i rom A2-030. Investorene sitter på midten av rommet. Bedriftene som skal pitche prosjektene sine sitter spredt utover. Stemningen i rommet er spent.

Først ut er Systemapic.

De har laget et geografisk informasjonssystem (GIS) hvor lagringen av data skjer i skyen. Kartdata krever enorm lagringsplass, gjerne hundrevis av GB.

Deling av dataeen er en flaskehals i bransjen og det er denne Systemapic AS åpner opp. I dag bruker GIS-bedriftene Dropbox, de lager PDF-er og JPEG-er og sender det til kundene sine.

Med Systemapic skal all GIS-data lagres i skyen og kundene får da enkelt tilgang til kartdataene.

– Vi har spurt over 100 GIS-bedrifter og de bruker i snitt åtte timer i uken på å lage presentasjoner og sende det til kundene sine. Med vårt system tar det få minutter, sier Jørgen Ekvoll.

Applaus fyller rommet når presentasjonen er ferdig. Investorene er tydelig imponert over det Systemapic har presentert. Senere på kvelden blir det bekreftet at de er blant de fem som går videre i konkurransen.

Les også: Her vil de etablere Norges nye gründer-bydel

Workshops

I løpet av november skal Systemapic, sammen med de fire andre bedriftene som gikk videre i konkurransen og investorene, gjennom fem workshops.

Her skal de lære mer om engleinvesteringer fra ledende eksperter for å bedre forstå hvordan man gjør suksess som entreprenører og investorer.  

– Vi er veldig fornøyde med å gå videre. Det er beinhard konkurranse. Nå gleder vi oss til tiden fremover, sier Ekvoll.

Det har vært lange dager for Ekvoll og Sjøli frem til nå, og det kommer nok ikke til å forandre seg med det første.

Ekvoll forteller at de jobber mellom 12 og 15 timer om dagen, gjerne sju dager i uken. Nå holder de til på Startuplab i Forskningsparken, tidligere hadde de hjemmekontor.

Systemapic AS skal i løpet av få uker lansere et pilotprosjekt med 20 kunder, deriblant et universitet i Mongolia. 1. desember vet de om de har vunnet Angel Challenge.

Les også: De har satset hus og bil på en oljeteknologi de ikke får på markedet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.