Bransjesjefen for leverandørindustrien mener det er for lav letevirksomhet på norsk sokkel, spesielt i nordområdene.
Han innrømmer at det er vanskelig å få fram budskapet sitt når leverandørindustrien opplever de beste tidene noensinne.
To gode år
– Porteføljen til oljeselskapene viser at leverandørindustrien står foran to gode år med flere modifikasjonsoppdrag. Deretter er det lite å snakke om, sier Aaneland.
Det eneste som kan hindre et dramatisk fall i aktiviteten på sokkelen er nye funn.
- Men det tar minimum 8 til 10 år fra nye funn blir gjort til de resulterer i store bestillinger til leverandørindustrien, sier han.
Setter i gang
Ifølge Aaneland har den skyhøye oljeprisen medført at oljeselskapene har satt i gang prosjekter som ellers ikke hadde blitt gjennomført.
– Vi ville vært i trøbbel allerede hvis det ikke var for den høye oljeprisen. Foreløpig skyver vi bare tilstanden foran oss. I fjor ble det bare boret ni letebrønner på norsk sokkel. Dette er ikke mer enn en tredjedel av Oljedirektoratets anbefalinger. Ikke siden 1978 har vi lavere leteaktivitet.
Vanskelig å forutse
Aaneland understreker at det er vanskelig å forutsi utviklingen i oljeprisen. Men, i motsetning til flere eksperter, blir han ikke overrasket om den faller fra over 70 dollar fatet til 40 dollar fatet.
– Det er ikke utenkelig at den faller ned mot 40 dollar fatet. Det har aldri vært knapphet på olje og etterspørselen stiger ikke med mer enn fire til fem prosent i året, sier Aaneland.
Det er frykten for knapphet som har ført til dagens høye pris. Hvis denne frykten forsvinner, kan oljeprisen synke.
- Dessuten ser vi at store forbrukere av olje som USA og Japan gjør store anstrengelser for å bli uavhengige av olje. Jeg kan ikke se hvorfor de ikke skal lykkes med sin satsing på blant annet hydrogen og atomkraft, understreker han.