I løpet av det 20. århundre skjedde det en rivende utvikling innen vitenskap og teknologi, og kjemifaget var intet unntak. Den grunnleggende kunnskapen økte enormt, men også den praktiske utnyttelsen av kjemien satte sitt preg på utviklingen av det moderne samfunnet. Både nasjonalt og globalt ser vi at realfagsinteressen taper til fordel for andre og «kulere» fag slik at denne utviklingen vil stanse om det ikke blir gjort noe med rekrutteringen. Mange kloke hoder, både lærere, folk fra industri og nasjonale faglige selskaper, har lagt sine hoder i bløt for å se hva man kan gjøre med dette. Ingen vil være tjent med noen form for tvangsrekruttering, så eneste mulighet må være å «selge» faget sitt på en spennende og fengende måte.
The Royal Society of Chemistry (RSC) i Storbritannia kom tydeligvis frem til nettopp dette svaret da de i 2000 ga ut en bok som på en lettfattelig og spennende måte skulle vise hva kjemien har betydd for den moderne samfunnsutviklingen. Tanken har vært at eksperter skulle skrive om et sentralt tema og beskrive såvel den historiske utviklingen som fremtidige vyer på en spennende måte. Gjennom et samarbeid med RSC har Norsk Kjemisk Selskap (NKS) fått tillatelse til å oversette boken Cutting Edge Chemistry til norsk. Dette har blitt en bok på knappe 200 sider. Den norske tittelen er Grensesprengende kjemi. Størrelsen burde være akkurat passe til at den rommer nok, men heller ikke for mye, til å skremme noen fra å anskaffe den. Titler som «Molekylsnekring», «Analyse og struktur av molekyler», «Kan vi se kjemiske reaksjoner» og «Livets kjemi», er passe beskrivende til at det bør fenge og gi leseren en god ide om hva temaet er. Kapitlene kan selvsagt dessuten leses helt uavhengig av hverandre. Hver artikkel starter med en rask innføring i emnet. For at lesere som ikke er godt inne i temaet skal klare å følge med, er det tatt med ordforklaringer på toppen av hver side. I tillegg er det gode illustrasjoner både i form av reaksjonsligninger, strukturformler, generelle bilder av apparatur og rett og slett bare illustrasjoner. I tillegg er det bilder av personer som har vært sentrale innen feltet. I den norske oversettelsen har man i tillegg gjort seg flid i å få med bilder fra norske fagmiljøer.
Sluttresultatet har blitt en svært lekker trykksak. Både faglig og layoutmessig bør dette absolutt være en god hjelp for å «selge» kjemien som fag til enhver som har litt interesse innen dette området. De norske oversetterne er alle eksperter innen sine felt og det er tydelig at de fleste har lagt vekt på å bruke et språk som er forståelig – også for ikke-eksperter. De ti temaene er dessuten såpass sentrale at dette i seg selv bør pirre nysgjerrigheten. Boken er myntet på «kjemistuderende» i følge web-siden for boken. Jeg ville tro at den også bør være en nyttig inspirasjonskilde for såvel lærere som elever i videregående skole, og selv avanserte elever på ungdomsskolen burde kunne lese den med bra utbytte. Også profesjonelle kjemikere vil ha glede av å lese boken – spesielt de kapitlene hvor man ikke selv er ekspert. Som ekstra krydder er det i hvert kapittel lagt inn 10-20 spørsmål. Noen av disse er rene faktaspørsmål, mens andre kan være utgangspunkt for diskusjoner. For ikke å skremme eller frustrere noen, er fasiten lagt inn bakerst i hvert kapittel. Bakerst i boken er det tre sider med annonser for bedrifter og institusjoner som har sponset dette prosjektet. De bør sammen med mange frivillige og ulønnede idealister i Norsk Kjemisk Selskap absolutt få full honnør for å ha fått denne lekre trykksaken på bordet. Om ikke denne typen bøker/artikler hjelper på kjemiinteressen, er det vanskelig å se hva som skal hjelpe. Boken kan kjøpes via hjemmesiden til NKS og koster da bare NOK 100 (+ frakt). Jeg kan bare anbefale den på det varmeste. Billigere og bedre fagkunnskap samlet på et brett fås neppe andre steder!