Vattenfall skulle ha verdens første fullskala CO2-renseanlegg på et dansk kullkraftverk i drift i 2013, men nå blir det for dyrt.
Nordjyllandsværket er på 380 megawatt, og renseanlegget skulle rense 1,8 millioner tonn CO2 fra røyken, og lagre den to kilometer under bakken 30 kilometer unna.
Regningen for dette er på tre milliarder kroner.
– Har ikke råd
– Vi har ikke de pengene. Vi har ikke råd til å gjennomføre de investeringer som vi tidligere hadde råd til. Det er årsaken til den prioriteringen av midlene, sier kommunikasjonssjef Marianne Reedtz Sparrevohn i Vattenfall til danske Ingeniøren.
Først utsatte Vattenfall anlegget til 2014, og nå har de besluttet å satse bare på ett demonstrasjonsanlegg i stedet, i Tyskland.
Zero er skuffet
Norske miljøvernere er skuffet over skrinleggingen.
– Verden har mange tusen store utslippskilder som må fjernes for å klare å redusere klimagassutslippene tilstrekkelig mye og raskt. Som en av de største utslippskildene i Europa er det alt for dårlig av Vattenfall å bare ha mål om bygging av ett CCS anlegg nå, sier Marius Gjerset i miljøstiftelsen Zero på organisasjonens egne nettsider.
Utsatt noen år
Ifølge Vattenfalls pressemelding er renseanlegget på det danske kullkraftverket utsatt «i noen år», og avgjørelsen er tatt på grunn av det økonomiske klimaet.
– CO2-lagring inngår fortsatt i planene for Nordjyllandsværket, men vi har valgt å endre tidsplanen, slik at vi kan høste fruktene av den teknologiske utviklingen på demonstrasjonsanlegget i Tyskland og andre steder, sier direktør Erland Christensen i Vattenfall.
– Zero er meget skuffet over denne utsettelsen. Dette anlegget ville vært viktig som det første store anlegget for fangst av CO2 fra et eksisterende kullkraftverk med framtidig plan om fangst av CO2, også fra bio, sier Gjerset.
Klaget over CO2-deponiet
Folk som bor i området over Vedsted-strukturen, hvor CO2-en skulle lagres, har fått løfte av Vattenfall om at forundersøkelsene skulle utsettes.
Selskapet har likevel søkt den danske Energistyrelsen om å få bruke området som CO2-lager. Men nå får beboerne det som de vil. Geologiske undersøkelser skal tidligst tas opp i 2011-2012.
Foreningen Dansk Energi liker ikke utsettelsen. Nå går Danmark glipp av EU-støtte og stor oppmerksomhet.
– Kunnskap om CCS (CO2-fangst og lagring, red. anm.) er en viktig faktor hvis vi vil gjøre noe for klimaet, og det vil åpne døren for vekst og arbeidsplasser hvis Danmark kan mest om CCS, sier direktør Lars Aagaard i Dansk Energi til Ingeniøren.