IT

Historisk begivenhet: Philae-sonden har landet

Vill jubel fra ESA og norsk romfartsindustri.

12. nov. 2014 - 17:38

På Norsk Romsenter var er det en lavmælt og spent forsamling som bivånet det som forhåpentligvis skulle bli kronen på verket for europeisk romfart.

Terje Wahl påpeker at Rosetta-ferden allerede har vært en suksess, uavhengig av om romsonden Philae hadde greid å lande på kometen.

– Det har aldri vært gjort så detaljerte og så mange typer målinger ved en komet før, sa Wahl til Teknisk Ukeblad i forkant av landingsvaken.

Les også: Onsdag kan du streame en historisk rom-begivenhet

Langt unna

I samme galakse, men fortsatt langt, langt unna skal en milepæl i menneskets romfartshistorie avvikles. Nærmere bestemt 500 millioner kilometer fra jordkloden.

Fra den allerede velkjente romsonden Rosetta, er lille Philae med en samlet masse på 100 kg på vei mot kometen 67P/Churyumov–Gerasimenko.

Både modersonden og dattersonden har teknologi berørt av norske hender om bord.

Kongsberg Defense & Aerospace har stått for mekanismen som holder solcellene på plass og sørger for at de alltid blir belyst av sola.

– Svikter noe, så merkes det. Det er ikke rom for feil, sier Johan Mürer fra Kongsberg Defense & Aerospace.

Protec fra Bergen er at annet norsk selskap som har vært med. De har bidratt til å teste en del av det elektroniske utstyret om bord.

Les også: – Hvis vi kunne brette ut poreveggene i fem gram aerogel, ville det dekke Lerkendal stadion

Harpunerer

Etter planen skal Philae-sonden harpunere kjernen av kometen 67P/Churyumov–Gerasimenko.

Selve harpunen som nå har gått gjennom ilden har blitt testet av Rogalandsforskning under ledelse av Ola Vestavik. Selv om ikke all denne teknologien ennå er blitt brukt, er selve harpunen helt sentral i denne siste fasen av kometlandingen.

Harpunen har to svært viktige oppgaver. For det første, skal den bore seg gjennom kometkjernen. For det andre, skal den også sørge for å samle inn prøvene, generere data og sende dem ut til Rosetta. Rosetta tar på seg å sende de svært verdifulle dataene til jordkloden.

Harpunene ble først bekreftet avfyrt, men senere har det vist seg at harpunene ikke har greide løses ut og Philae er dermed løst forankret til kometen. Nå prøver ESA å finne ut hva som har skjedd og fyre dem av på nytt.

Landing

Sannhetens øyeblikk har kommet. Forsamlingen på Norsk romsenter stilner og direktesendingen fra ESA får full oppmerksomhet.

Fra direktefeeden bevitner vi applaus og vill hopping fra ESA. Norsk Romsenter hiver seg på applausen.

– Vi kan ikke være lykkeligere enn vi er nå, sier en av ESA-representantene på direktekringkastingen.

Les også:

Ingeniørstudent skal gjenopplive NASA-sonde

«Buzz Aldrin spurte om jeg kunne lære ham å stå på ski»

– Jeg tror det er liv på Mars  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.