TRONDHEIM: Basisen for gjennombruddet til Trondheims-firmaet er rekombinant DNA-teknologi som gjør det mulig å føre inn arvestoff i en celle for produksjon av spesifikke proteiner. Arvestoffet kan her danne forskjellige typer proteiner.
-Våre egne plasmider (produksjonssystemer)gir økt produksjon av det enkelte proteinet, sier professor i molekylær genetikk ved NTNU i Trondheim, Svein Valla. Han er hjernen bak basisen for den norskutviklede teknologien som han har forsket frem sammen med blant andre tidligere NTNU-kollega Trond Erik Vee Aune.
Tilfeldig
Den banebrytende teknologien for fremstilling av proteiner muliggjør større produksjon til rimeligere pris enn med dagens produksjonsmetoder. Men de oppsiktsvekkende resultatene kom egentlig ved en tilfeldighet.
- Mens vi jobbet med noen spesielle biologiske plasmider, oppdaget vi at det vi holdt på med hadde et applikasjonspotensial til å produsere de spesifikke proteinene som vi ønsket. Gjennom grunnforskningen vår på proteiner, oppdaget vi disse tilleggsegenskapene som gjør det mulig å produsere proteiner etter ønske, sier Svein Valla.
Bedre og tryggere
Hittil er E. coli og bare noen få andre kjente bakterier blitt brukt i forbindelse med bakteriell proteinproduksjon. Men Vectron Biosolutions produksjonssystem har åpnet nye veier.
-Det unike med teknologien vår er at vi har laget plasmider som gjør at nye og flere bakterier som produksjonsorganismer for proteiner kan benyttes. Dette gir muligheter for billigere produksjon og bedre kvalitet på proteinene. I tillegg oppnår vi en tryggere fremstilling av produktene, sier Aune.
Billigere medisiner
Den norskutviklede teknologien vil også kunne revolusjonere fremstillingen av vaksiner og medisiner.
- I dag er det vanskelig å fremstille en rekke vaksiner på grunn av store kostnader og vanskelig fremstilling. Med teknologien vår kan dette gjøres både enklere, rimeligere og med bedre kvalitet. Blant annet kan for eksempel aids-medisiner produseres billigere enn i dag, sier Svein Valla.
Flere av de 10 største farmasøyt-gigantene i verden viser stor interesse for den patenterte norske teknologien.
-De skal nå teste teknologien vår for produksjon av spesifikke proteiner til bruk i farmasøytisk industri. Det er klart dette er svært spennende. Vi utelukker ikke at dette kan bli en industri som er verdt milliarder, sier styreleder i Vectron Biosolutions, Gaute Moldestad.
Vitenskapelig dokumentert
Teknologien til Vectron Biosolutions er vitenskapelig dokumentert, ifølge Håvard Sletta, seniorforsker ved Sintef Materialer og Kjemi.
– Dette er en overførbar teknologi for produksjon av proteiner. Den fungerer i en rekke bakterier, noe som er en stor fordel for produksjon av spesifikke proteiner, sier Sletta.
Han mener at teknologien vil åpne nye dører i farmasøytisk industri.
– Nivået av produksjonen kan styres på en måte som gir optimal produksjon. Dette er banebrytende, noe som er vitenskapelig dokumentert i flere fagtidsskrifter, sier Håvard Sletta.