Milliardinvesteringer og hundrevis av arbeidsplasser står på spill når GE bestemmer seg for hvor gigantselskapet skal legge sin fremtidige vindmøllesatsing.
Teknisk Ukeblad kjenner til at det jobbes hardt på flere hold for at industrigiganten GE Energy, en del av verdens største selskap, skal velge Verdal som nav for sin vindmøllesatsing, etter at selskapet kjøpte opp det Verdalsbaserte vindmølleselskapet ScanWind tidligere i år.
– Det norske alternativet er å opprette en produksjonsenhet på Verdal. Hvis GE skal investere i Norge, er det i første omgang snakk om 500 arbeidsplasser. Det er snakk om en satsing på 200 millioner dollar, sier lobbyist Per Morten Vigtel til Teknisk Ukeblad.
Haster å få ting på plass
Vigtel er gjennom sin jobb i Forum for miljøteknologi involvert i forsøket på å få til en vindkraftsatsing på Verdal, med GE/ScanWind og Aker Solutions som de to ledende selskapene.
Det var i midten av september at GE Energy kjøpte Verdals-baserte ScanWind for rundt 100 millioner kroner.
De norskutviklede turbinene skal dermed utgjøre spydspissen i GEs vindkraftsatsing i konkurranse med blant annet Siemens.
Men skal en tro Vigtel, haster det nå å få ting på plass. Norge er nemlig ikke eneste mulige lokalisering for den fremtidige vindmøllesatsingen.
Gode sjanser for satsing
– GE Energy sier de vil se på alle landene rundt Nordsjøen, hvem som gir best rammer, før de bestemmer seg, sier han.
– GE Energy ønsker gjennom oppkjøpet av ScanWind å konkurrere med Siemens. Men Norge må være på hogget og tilby gode vilkår, sier Vigtel og viser til at statsministeren skal møte GE.
– Jeg tror det er ganske gode sjanser for at GE satser i Norge men da må de ha gode rammevilkår, legger han til.
– Høyt spill
I Verdal sitter næringsutviklingsselskapet Proneo i en sentral rolle. Daglig leder Svein I. Larsen bekrefter at det foregår et spill på høyt nivå for å tiltrekke seg GE.
– Kampen om hvor GE skal satse pågår nå. Vi vet at det foregår en kamp med store europeiske land, sier han og legger til:
– For Norge er dette industrielt veldig viktig. Her snakker vi ikke om 10 eller 50 mann. Her snakker vi om mange hundre mennesker bare i GE. Med ringvirkninger snakker vi fort om over 1000 ansatte, sier han.
– Det er sånne dimensjoner på dette at man lett kan se for seg at leverandørindustrien innen olje og gass kan finne sin nye plattform innen offshore vind. Fra ulikt hold har man beregnet dette volumet til å være rundt 1700 milliarder kroner i Europa. Det er nok til veldig mange, men man må være tidlig ute, legger han til.