– Vi har et ønske om å samle norsk romfartssektor. Internasjonalt er det konsolideringer på gang, mens vi i Norge har hatt en spredt romfartssektor. Vi må samle oss for å hevde oss ute, sier administrerende direktør Harald Ånnestad ved Kongsberg Defence Systems (KDS) til Teknisk Ukeblad.
Solid bedrift
Norspace leverer høyteknologiske komponenter og utstyr til internasjonal romfartsindustri. Utstyret finnes allerede om bord på over 140 satellitter som svever over hodene våre.
Daglig leder Sverre Bisgaard, som for øvrig er den største aksjonæren i Norspace, tror salget var det riktige for bedriften nå.
– Vi har nå funnet frem til en god, langsiktig industriell eier. Det har vært vårt mål. Dette gir oss muligheten til synergier som en stor norsk eier kan bringe oss.
– Hva betyr salget for teknologien deres?
– Dette kommer ikke til å bremse Norspace. Vi har minst like gode utviklingsmuligheter som før når vi nå er eid av Kongsberg, sier Bisgaard.
Styrker posisjonen
Kongsberg-gruppen er en av de ledende på tjenester knyttet til bakkestasjoner og satellittdata. De drifter i dag et verdensomspennende nett av bakkestasjoner inkludert Svalbard og Antarktis, og leverer høyteknologiske løsninger blant annet til NASA og ESA.
Direktør Ånnestad ved KDS tror oppkjøpet stryker denne posisjonen.
– Vi har gjort dette kjøpet fordi Norspace passer godt inn i Kongsbergs DNA. Vi leverer utstyr til bruk under ekstreme forhold og til sektorer som er av strategisk nasjonal interesse. Norspace passer veldig bra sånn sett, sier han.
Mulighet for industri
Ånnestad tror også oppkjøpet gir gode industrimulighete i Norge.
– Vi har nå en slagkraftig enhet innenfor “space”. Dette er et område det gunstig å ha arbeidsplasser for i Norge på grunn av sin høyteknologi. Vi ser store industrimuligheter innenfor dette som vi kan utnytte til å gi gevinster, sier han.