Les også: -Milliardmarked med uren konkurranse
Forbud blir feil
I TU den 10. september, krever Stein Lier-Hansen fra Norsk Industri og Trond Johannesen fra MEF at det innføres et slikt forbud. Det er ikke så rart. På sikt ville det gagne deres medlemmer. Men er det rettferdig å kreve at andre skal ha en slik konkurranseulempe?
Vervet som folkevalgt bør i seg selv hverken kvalifisere til, eller diskvalifisere fra, å sitte i et kommunalt bedriftsstyre. I utgangspunktet er det neppe urimelig om representanter for en bedrifts eier, får en plass i styret. Det kan faktisk være en fordel.
Folkevalgt kompetanse
Mange folkevalgte har politisk og bransjerelatert kompetanse som kan bidra til en god styresammensetning. Dette poenget er spesielt relevant for mindre folkerike kommuner, selv om det langt fra bare gjelder dem.
Alle bedriftseiere er tjent med kompetente og profesjonelle styrer. KS Bedrifts styrevettsregler gir klare anbefalinger om hvilke hensyn som bør tas når et styre skal settes sammen; reglene er tilgjengelige på nettet. Også tillit er viktig. Styremedlemmer anbefales å registrere samtlige av sine verv og næringsinteresser i KS’ styrevervregister.
Styrebevissthet
Selvfølgelig kan det oppstå situasjoner der styremedlemmer står overfor en rollekonflikt. Det gjelder om de er folkevalgte, næringsdrivende, del av det sivile samfunn eller kun innbyggere.
Muligheten for rollekonflikt må vurderes ved sammensetning av alle styrer. Alle har interesser ut over sitt styreverv.
Derfor er det svært viktig med bevissthet om hva oppgaven som styremedlem innebærer. Dette gjelder ikke minst folkevalgte. Det avgjørende er hvordan eventuelle rollekonflikter håndteres. Og her står vi ikke på bar bakke. Både Forvaltningsloven og Lov om offentlige anskaffelser legger klare føringer på hvordan habiliteten skal sikres.
Nicolay Biørn-Lian
Rådgiver, KS Bedrift