Treforedlingsindustrien i Norge har hatt fritak for elavgiften siden 2005. Betingelsen for å få fritaket er at bedriftene deltar i et program for energieffektivisering hvor de etablerer systemer for energiledelse og gjennomfører tiltak for å effektivisere el-bruken (se faktaboks).
Fritaket fra elavgiften har vært notifisert til Eftas overvåkingsorgan ESA. Men godkjennelsen derfra løper ut 30. juni 2014. For å få videreført ordningen kreves det renotifisering.
Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i bransjeorganisasjonen Norsk Industri mener arbeidet med renotifisering haster.
«Det er svært viktig at myndighetene starter dette arbeidet allerede nå og at effekten av energieffektiviseringsordningen dokumenteres gjennom en rapport fra NVE [Norges vassdrags- og energidirektorat]», skriver han i et brev sammen med Fellesforbundet til Olje- og energidepartementet og til Finansdepartementet.
Les også: Norwea advarer Siv Jensen mot å ikke høre på Stortinget
Presset bransje
Ifølge brevet er det svært viktig at fritaket videreføres.
«I en presset bransje er dette et av de viktigste tiltakene som kan bidra til å opprettholde konkurransekraften til denne industrien i Norge, samtidig som dette bidrar til å sikre fortsatt aktivitet i hele den skogbaserte verdikjeden», heter det i brevet.
– Det er veldig viktig fordi treforedlingsindustrien er en del av den kraftforedlende industrien, og våre bedrifter er avhengig av samme vilkår som andre EØS-land, sier Lier-Hansen til Teknisk Ukeblad.
Han har tro på at ordningen vil bli renotifisert.
– Hvis ikke, vil det være dramatisk. Da vil vi få en betydelig ekstraregning gjennom en økning i elavgiften. Treforedlingsindustrien er en tøff bransje hvor marginene ikke er gode. Uten en forlengelse av unntaket vil vi nok oppleve at bedrifter som i dag er oppegående vil få problemer, sier Lier-Hansen.
Les også: Nå godtar Statkraft offentliggjøring av vindkraftproduksjonen på timesnivå
Under vurdering
Statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepartementet understreker at en videreføring av fritaket blant annet forutsetter at det kan skje innenfor rammen av EØS-avtalens regler om offentlig støtte.
«Spørsmålet er for tiden under vurdering i Finansdepartementet med sikte på en avklaring i Revidert nasjonalbudsjett. Konkurransekraft for norske arbeidsplasser er viktig for denne regjeringen», skriver Næsje i en epost til Teknisk Ukeblad.
Les også:
Hemmelig dokument kan vise at elektrifisering er mye billigere enn selskapene påstår
Nytt vannkraftsenter skal lokke ungdom vekk fra oljebransjen