– Det er krevende for mange bedrifter. Det er krevende å ligge på 70 prosent av produksjonen du er vant til, sier bransjepolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri til Teknisk Ukeblad.
I dag la SSB fram nye tall som viser at nedgangen i industrien fortsetter: Les saken her
Produksjonen i industrien har gått ned med 10 prosent fra juni 2008 til juni 2009. Norsk Industri må nok en gang slå fast at krisen ikke er over.
– Nede på grunnfjellet
– Mange bedrifter er nede på grunnfjellet, på kjernebemanningen av det de trenger, men de faste kostnadene er gjerne de samme som før. I tillegg er finansieringskostnadene skyhøye i forhold til noen år siden. Det er ikke bare lystelig å være toppleder i industrien, og det er ikke tegn til kjappe forbedringer i markedet. Men norske industriledere er optimister, sier Sunde.
Arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri er tilknyttet NHO og organiserer ca. 2200 bedrifter med ca. 120 000 ansatte spredt over hele Norge.
– Forsinket krise for Norge
Ved første øyekast ser det ut til at Norge ligger bedre an enn andre land i Europa. Men det kan være at vi bare opplever en forsinkelse, ifølge Norsk Industri.
– Det går 10 prosent ned i Norge og 20 prosent ned i eurosonen. Det bildet har vi sett lenge. Mange norske bedrifter hadde store ordrereserver da krisen kom. Har vi flaks, kan de skli gjennom det verste. Men mange av skipene som produseres er det ikke behov for lenger i skipsfarten. Så det kan bli tørke i mange år fremover i dette markedet, sier Sunde.
Færre skip og plattformer
Han understreker at bedrifter som har hatt mye å tære på, også begynner å merke krisen nå. Andre kvartal går produksjonen av oljeplattformer og skip ned for første gang på fem år.
– Mange bransjer er koblet til olje og har hatt store ordrereserver. De er derfor ikke blitt rammet så hardt så langt. Men nå viser oljeplattformer og offshore dårlige tall. De har hatt ordrereserver å tære på, men nå begynner det å butte også for disse bransjene, som begynner å dabbe av, sier Sunde.
– Hva forteller det oss?
– Det viser at krisen slår inn forskjellig i forskjellige bransjer. Krisen i norsk industri kommer til å vare godt inn i neste år. Og vi har ikke fått sortert ut dette med finansmarkedet. Finansiering er og blir et kjempeproblem. Finansmarkedet er bedre nå enn for tre måneder siden, men det er svært treg materie, dette, sier Sunde.
Håper på StatoilHydro
Norsk Industri håper at selskap som StatoilHydro nå kan sette i gang en del prosjekter de har lagt på is den siste tiden.
– Men det tar uansett tid før ordrene kommer inn, sier Sunde.
Trelast øker
Noen av de verst rammede bransjene viser enkelte tegn til bedring. Metallproduksjonen går fortsatt ned, men viste tegn til oppgang mot slutten av andre kvartal. Trelastproduksjonen har økt med nesten ti prosent.
– Mange av de hardest rammede bransjene har opplevd vekst den siste måneden. Trelast og metallindustri har litt vekst i juni, men disse har til gjengjeld opplevd det største fallet frem til nå, sier Sunde.