Innovasjon Norge gir Tine-konkurrent Synnøve Finden 16 millioner i støtte til å utvide osteproduksjonen.
Nyheten kommer like etter at nærings- og handelsminister Odd Eriksen har blitt kalt inn på teppet av Stortinget for å forklare hvorfor staten gir støtte til en dørfabrikk som vil konkurrere med andre norske dørprodusenter.
Ikke konkurransevridning
Høyres Peter Gitmark stiller seg kritisk til Innovasjon Norges avgjørelser:
– Jeg har vanskelig for å se hvorfor bedrifter i sterk vekst skal få statlige tilskudd. Det er selvfølgelig ønskelig med konkurranse i ostemarkedet, men jeg kan ikke se at det er en statlig oppgave å gi lån til en av konkurrentene. Synnøve Finden burde være i stand til å finansiere dette gjennom bankene.
Ulrik Hammervold, direktør i Innovasjon Norge Nord-Trøndelag, mener at støtten ikke er konkurransevridende på tross av at Synnøve Finden og Tine er konkurrenter i et åpent marked.
– Det er bare et lån. Etter mitt syn bidrar ikke dette til konkurransevridning, sier direktøren. Han mener det ville vært mer problematisk i forhold til Innovasjon Norges forvaltningsregler dersom det hadde dreid seg om subsidier.
Skal støtte innovasjon
Innovasjon Norge skal ifølge retningslinjene bidra til å utvikle distriktene og øke innovasjonen i næringslivet uten at andre aktører skal få problemer på grunn av vår støtte. - Jeg mener at lånet til Synnøve Finden ikke skaper en slik situasjon, sier Hammervold.
Han innrømmer at Synnøve Findens osteproduksjon ikke er spesielt innovativ.
– Det dreier seg ikke om spesielt nyskapende produksjon. Men det er en viktig investering for Namsos og som bidrar til flere arbeidsplasser. Dessuten er jo Synnøve Finden for så vidt en ønsket aktør på markedet, sier Hammervold.
Bakgrunnen for Synnøve Findens utvidelser er den sterke veksten i ostesalget som følge av Tine-skandalen i februar 2005. I første kvartal 2006 hadde selskapet en økning i omsetningen på hele 40 prosent.
Tine-anlegg legges ned
Samtidig som Synnøve Finden vokser, får Tine stadig større problemer. Denne uken vedtok konsernstyret i Tine å legge ned anlegget i Haugesund. Brunostproduksjonen ved Folldal og Vikeså skal også avvikles.
– Vi har de senere årene solgt mindre søtmelkprodukter fordi vi har fått en hardere konkurranse og fordi forbrukernes vaner endres. Tine må drive en kostnadseffektiv industri og produksjonskapasiteten må tilpasses markedet, sier Kjetil Thu, adm. direktør i Tine Meieriet Sør i en melding.
Brunostproduksjonen ved Folldal og Vikeså skal også avvikles. – Samlet produksjonskapasitet ved de sju anleggene som i dag produserer brunost er for stor i forhold til markedet. Det vil være lønnsomt å tilpasse kapasiteten, sier Trond Smeby, visekonsernsjef i Tine.
Selskapet vil ikke blande seg inn i debatten rundt Innovasjon Norges støtte til Synnøve Finden. – Tine ønsker ikke å uttale seg om forhold til konkurrentene våre, sier Kari Raunedokken, kommunikasjonssjef i Tine.