KRAFT

– La CO2-rensingen dø

DROPPER RENSING: Vattenfall dropper CO2-rensing på Nordjyllandsverket, og BKK dropper gasskraft med rensing på Mongstad. Det er best at CO2-fangst og lagring lider en stille død, mener en dansk professor.
DROPPER RENSING: Vattenfall dropper CO2-rensing på Nordjyllandsverket, og BKK dropper gasskraft med rensing på Mongstad. Det er best at CO2-fangst og lagring lider en stille død, mener en dansk professor. Bilde: Vattenfall
Kjetil Malkenes Hovland
2. sep. 2009 - 08:25

Energiselskapene dropper milliardinvesteringer i CO2-fangst og lagring (CCS), og det er bare fint, mener energiprofessoren Henrik Lund ved Aalborg Univsersitet.

– CCS øker brenselforbruket, det skaper større press på forsyningssikkerheten og holder de riktige løsningene borte. Teknologien fungerer først på meget lang sikt, mens vi i dag kunne brukt penger på å isolere bygninger, bygge ut vindkraft, kraftvarme og biogass, sier Lund til danske Ingeniøren.

Flere dropper CO2-lagring

I går meldte svenske Vattenfall at de dropper CO2-rensingen på kullkraftverket Nordjyllandsværket i Danmark: Les saken her

Og norske BKK dropper gasskraftverk med rensing på Mongstad: Les saken her

– De mange milliardene som brukes på CCS kan gjøre langt mer gavn andre steder, sier Lund.

– Midlertidig løsning

Professoren mener det kun er en midlertidig løsning å fange og lagre CO2 fra røyken fra kraftverkene og deretter sende den ned i bakken. Det finnes langt mer energivennlige tiltak.

– Jo flere vindmøller vi har, desto større behov blir det for små, desentraliserte enheter, som kan reguleres lett og raskt. Den store oppgaven blir å produsere så lite kullkraft som mulig, sier Henrik Lund.

Dong Energy har også lovet satsing på CO2-fjerning, men går stillere i dørene nå. Selskapet skriver i en mail til ing.dk at man er «klar til å implementere CCS-løsninger den dagen det blir kommersielt attraktivt».

– Lykkelig begivenhet

Henrik Lund mener det er en lykkelig begivenhet hvis CO2-fangst og lagring lider en stille død alt på forsøksstadiet, hvis det betyr at pengene i stedet brukes på mer miljøvennlige løsninger.

– Det krever at regjeringen lager rammer til at for eksempel Dong og Vattenfall i større grad kan trekke på andre teknologier som vind, biogass og varmepumper. Man kan saktens trykke mer på gassen, sier Lund.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.