To statssekretærer har dratt til Washington for å gjøre seg fete på vegne av norsk forsvarsindustri.
Klarhet
Espen Barth-Eide i Forsvarsdepartementet og Rikke Lind i Nærings- og handelsdepartementet har tråkket ned dørstokker i Pentagon, på Capitol Hill og hos Lockheed Martin for å sikre norsk forsvarsindustri kontrakter i forbindelse med det forestående kjøpet av kampfly.
– Vi er først med nedvalg av partnerlandene og det er veldig verdsatt. Det bidrar til en slags klarhet i programmet. Vi forventer at vi får noe igjen for det, sier Espen Barth-Eide til Teknisk Ukeblad.
Han viser til at verken Danmark eller Nederland, som var ventet å ta en beslutning i år, har valgt kampfly ennå.
Troverdig partner
– Vi målretter oss mot en kandidat nå, sånn sett er vi en mer troverdig partner i forhold til den utviklingsplanen som Lockheed Martin har initiert. Men selv om vi har gjort et nedvalg, har vi ikke gjort et kjøp. Vi skal tilbake til Stortinget med store summer, så den dagen vi skal kjøpe må vi ha helt andre kontrakter på bordet, sier han.
– Det er forståelse for hva vi er ute etter, men det kan ta år før alle ting er på plass. Selve prosjekter er dessuten fortsatt under utvikling og tanken vår er å være så tidlig ute som mulig, sier statssekretæren på telefon i bil på vei fra Pentagon til Lockheed Martins hovedkvarter.
Regjeringen håper summen av industripakken blir den største i norsk historie, med flere titalls milliarder til norsk industri.
Kartleggingsfase
Det er ikke første gang etter at regjeringen tok valget av JSF som Norges neste jagerfly, at en av de to statssekretærene møter amerikanerne for å tale norsk industris sak.
– Vi er i en viktig kartleggingsfase hvor vi sammen med Lockheed Martin identifiserer områder hvor norsk forsvarsindustri har konkurransedyktig teknologi, sier Lind.
Rikke Lind har tidligere vært i Washington for å forhandle med Lockheed Martin og representanter for selskapet har vært i Norge.
Ikke fornøyd
Allerede er flere konkrete avtaler på bordet, men Barth-Eide er ikke fornøyd.
– Vi må ha klare kontrakter på bordet før det blir noen signatur. Det vi har inne er konkrete kontrakter på kompositter, der det er pågående produksjon på Arsenalet i Kongsberg. Det er også en del ting som ligger godt an, maskinering og oppdrag til Natech i Narvik. Men vi må ha mer før det blir noen underskrift, sier han.
Skryter av norsk industri
Barth-Eide får gode tilbakemeldinger på møtene han har hatt med amerikanske representanter.
– Det er erkjent at Norge leverer gode produkter til god pris, on time med høye kvalitetskrav. Det er det vi får høre her. I forhold til de nisjene vi snakker om er ikke Norge et høykostland. Vi har høy produktivitet og leverer god kvalitet, sier han.